Yıllar yılı insanlık için belli bir zeka seviyesine sahip olunduğu zeka geliştirmek için yapılacak Bir şey olmadığı algısı yaratılmıştı. Fakat “zeka geliştirmek mümkün mü?” sorusunun cevabı arandığında var olan düşüncenin çok yanlış olduğu insanların belli bir zeka ile dünyaya geldiği fakat yaşantıları, yaşayış tarzları, okudukları, ilgilendikleri, hobileri, zevkleri var olan zekanın geliştirilebileceği ortaya koyuldu.
https://biliyoz.com/zekayi-arttirip-hafizayi-kuvvetlendiren-besinler/ yazımıza da bakmalısınız.
Bilimsel araştırmalar zeka geliştirmek için var olan potansiyeli arttırmak veya potansiyelin sınırlarını zorlamak üzere yapılabilecek gerçek aktivitelerin sosyal ve kültürel içerikli olmasını söylerken farkında olmadan, keyfe keder sadece zevk için yapılan aktivitelerin bile önemli olduğunu kanıtladı.
Zeka geliştirmek için yapılması gerekenler
Enstrüman çalmak
Enstrüman çalmak beyin içerisindeki bir takım bölgelerin gelişimini sağlayabilmektedir. Müzik insanlarda bulunan fakat kullanabilmek için gelişebilir bir düzeye sahip olan analitik düşünme yapısını ve yaratıcılığı geliştirmektedir. Müzikle ilgilenmek özellikle müzik aleti çalmak beyinde bulunan korpuz kallosum denen bölgenin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede kişinin yönetimsel bazı becerilerinin gelişmesi sağlandığı gibi, hafızayı arttırma, problem çözme, yeteneklerinin de gelişmesi sağlanır.
İlginizi Çekebilir: Başarısızlık nedir? Başarısızlık nedenleri nelerdir?
Okumak
Evet sadece okumak belirli olan veya olmayan her hangi bir şeyleri okumak. Kimi zaman gazete. Kimi zaman makale, dergi, hikaye, roman ne olursa olsun okumak sizin hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlar hem de stresten uzaklaştırır. Okumak aynı zamanda duygusal zekanızı geliştireceği gibi daha akıcı konuşmanıza kelime haznenizin gelişmesine yardımcıdır. Sorunlara yaklaşımınızı pozitifleştirirken sorun çözme kabiliyetinizi de geliştirir.
Spor
Zaman zaman spor yapmak yerine belli bir düzen dahilinde spor yapmak çok daha önemlidir. Sürekli spor yapılası halinde beynin sorumluluk algısını geliştirdiği gibi, hafıza ve odaklanma gibi becerilerinde gelişmesini sağlar. Sürekli oturmanın beyni yavaşlattığı bilim insanları tarafından savunulmaktadır.
Dil öğrenmek
Zeka geliştirmek için yapılan puzzle, çözülen bulmacadan çok daha önemli olan bir şey varsa oda yeni bir dil öğrenmek için zaman harcamaktır. İkinci bir dil bilmek farklı kültürdeki insanlarla etkileşim içerisinde bulunmanızı kolaylaştırır. Yeni kültürler, yeni insanlar tanımanızı sağlar. Buda dikkat yeteneğinizin, okuma anlama ve yazma kabiliyetinizin gelişmesi açısından önemlidir.
Kümülatif öğrenme
Bir önceki dil geliştirme ile ilişkilendirilebilir. Kümülatif toplu veya birikmiş anlamına gelmektedir. Bir çok bilginin bir depoda pekişmesi sizin analitik düşünme yeteneğinizin gelişmesini sağlar. Binlerce bilgi içerisinden işinize yarayanı bir anda çıkarabilmek demektir. Buda pratik ve iyi işleyen bir beyin sayesinde gerçekleşebilir.
Aktiviteler ve zeka
Zeka geliştirmek için bazı aktiviteler veya bazı oyunlar çok faydalıdır. Su dokudan tutun bilgisayar oyunlarına, bulmacadan tutun kağıt oyunlarına kadar oynanan her türlü oyun beyin hücrelerinin canlanmasına yardımcı olur. Adaptasyonu arttırır, düşünme yetisini geliştirir, ezber yeteneğini güçlendirir, hızlı konuşma ve cevap verme kolaylığı sağlar. Görme, arama, bulma gibi bir takım becerilerinizle birlikte el becerilerinin de gelişmesine yardımcıdır.
Meditasyon yapmak
Meditasyon beyin dalgaları üzerinde büyük etki sağlayan bir yöntemdir. Meditasyon anında güçlenen beyin dalgalarının istenilen duyguya hükmetmesi sağlanabiliyor. Özel bir yetenek, bilgi ve beceri isteyen meditasyon insanın zayıf olduğu konuda kendini geliştirmesine, güçlü olduğu noktalarında daha fazla güçlenmesine yardımcı oluyor.