Hamile olduğunuz dış görünümünüz den çok fazla belli olmasa bile aslında 3 haftalık gebelik durumunda vücudunuz hem içeriden hem dışarıdan çok fazla değişikliğe uğramaktadır.
3 haftalık gebelik dönemi içerisinde, trimesterin (hamileliğinizin ilk 3 ayı) başlarında olduğunuz kesindir. Hamilelik başladığından 13 aya kadar sürebilen ilk trimester, bebeğinizi ilk kucakladığınız dan doğum anınıza kadar hayatınızda en fazla değişiklik yaşadığınız dönem olacaktır.
Genel olarak anne adayları 2 veya 3 haftada regl günlerindeki gecikmeden dolayı hamile olduklarını anlamaları geç sürmez. Henüz 3 haftalık hamile olduğunuzdan dolayı dış görünüşünüzde her hangi bir değişiklik gözlemlenemez. Aslında olan vücudunuzun hem içeriden hem de dışarıdan birden fazla değişikliklere uğruyor.
Bebeğinizin büyümesi diğer hamilelik dönemlerine nazaran en hızlı gelişim sağladığı ilk trimester de, bebeğinizin beyni, kalbi ve omurga gelişim sürecini bebeğinize yaşayarak deneyim kazanacaksınız. 3 Haftalık gebelik, hamilelik belirtileri sırasında gözlemlenen sırt ağrısı, yorgunluk ve hafif kramplar bireyden bireye değişiklik gösterebilir birden fazla semptomlar gözlemlenebilmektedir.
3 Haftalık Gebelik Dönemi İçerisinde Bebeğinizin Ne Durumda
Anne adayının vücudunda meydana gelen, sperm hücresi ve yumurtalarının buluşmasıyla birlikte döllenmiş olan yumurta birkaç gün içerisinde hücre olmaktan çıkar.3 haftalık gebelik durumunda bebeğinizin hala çok küçük olmasına rağmen saatler içerisinde hücre artışı göstermektedir. Henüz birçok hücre sayısından oluşan bebeğiniz, diğer ismiyle zigot diye adlandırılır. Zigot bu hafta içerisinde döl yatağı tüpünden rahime doğru bir yolculuğa çıkar bu yolculuk yaklaşık bir hafta sürmektedir. Bunun yanı sıra zigot rahime ulaştığı andan itibaren 9 ay boyunca gelişimini sürdürecek olan konuma geçmiş olur. Bebeğinizin hücre sayısı devamlı artış gösterirken bu hücrelerin bir kısmı ise embriyo ya dönüşür, bir kısmı ise plasentayı oluşturur. Hamilelik hormonu olarak bilinen HCG üretimine başlanır. Bu hormonun üretimine başlanmasının ardından vücudunuz yumurta üretimini sonlandırır ve östrojen ile progesteron üretimini arttırır. Bu esna da amniyon sıvısı zigotun etrafını sarmaya başlar anmiyon kesesi bir minder görevi görmesi için zigotun boşlukların doldurur ve onun için aylar boyunca zarar görmesini engellemek için korur. Diğer hafta, plasenta gelişip görevlerini yerine getirecek duruma gelene kadar oksijen ve besin ihtiyaçlarını rahim duvarlarında bulunan damarların mikroskopik kanallardan oluşan oldukça basit bir dolaşım sisteminden desteklenir ve atıklarını da bu şekilde uzaklaştırır.
3 haftalık bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?
3 haftalık gebelik dönemi içerisinde her ne kadar vücudunuzun hormonları değişiklik gösterse de, muhtemelen her hangi bir değişil-klik gözlemleyemezsiniz. Hatta takviminizi kontrol edip adet gününüzü belirlemeyi bile düşünüyor olabilirsiniz. Hamileliğinizin ilk belirtileri çoğu zaman regl öncesi yaşanan sendrom belirtileri olan hafif kramplar, öfkeli ruh haliniz, hassas ve şişik göğüsler ile benzerlik göstermektedir. Vücut sıcaklığınızı düzenli şekilde ölçümleniyorsa eğer, 18 gün üst üste yüksek ateş görmeniz halinde muhtemelen hamile olduğunuzun kanıtı olarak düşünebilirsiniz.
Regl döneminiz geçti ise, hamileliğinizin 3. Haftasının sonunda evinizde yapacağınız bir test ile hamilelik testinden pozitif sonuç almanız mümkündür. Eğer test negatif çıkarsa hamile olmadığınızı düşünmemeli, çünkü hamilelik testi için henüz erken olabilir. Normal regl döneminizin 1. Hafta gecikmesinin ardından diğer günlerde yapacağınız testlerin sonuçları kesin olarak sonuç verecektir.)
Bir Kutu Hamilelik Testi Almalısınız…
Gelecek hafta içinde regl olmama ihtimalinizi göz önünde bulundurmalı ve bir kutu hamilelik testi yanınızda bulunsun. Genellikle evde yapılan hamilelik testlerinden bir çoğu regl dönemi olark onu takip eden hafta ya kadar olan süre içerisinde (yumurtlama döneminden 2 hafta sonra) hamilelikleri belirlemektedir. Daha kesin sonuç almak isterseniz eğer sabah ilk idrarınız daha yoğunken yapmalısınız.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Süreci
3 Haftalık gebelik dönem içerisinde aşermeden evvela yemeklerden uzaklaşmalar söz konusudur. 3 haftalık gebelikten sonraki aylar keyif aldığınız yiyecekler sizler için artık mide bulandırıcı bir hal alabilir. Bu durumdan farklı olarak bir çok koku, 3 haftalık gebelikğin ilk dönemlerinde öğürme hissine sebep olabilir, bunun nedenlerinden biri vücutta çok hızlı bir şekilde östrojen seviyesinin üretimidir. Sabahları bulantı durumu bu dönem içerisinde pek fazla görülmemektedir ama bazı gebelik durumlarında bu belirtiler daha erken ortaya çıkabilir.
3 Haftalık Gebelik Sürecinde Sağlıklı Beslenme
Bu dönem içerisinde en acil şekilde sağlığınızın normal olduğundan çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde bol bol su tüketmek ve 5 farklı porsiyon olmak üzere farklı sebze ve mevte tüketmeniz yeterli olacaktır. Henüz başlamadıysanız eğer, doktorunuza danışıp ek besin olarak follik asit kullanımı için bilgi alabilirsiniz.
3 haftalık gebelik olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren yeyip içtiğiniz her şeye dikkat etmeli kahve, çay ve alkolden olabildiğinizce uzaklaşmanız sizin ve bebeğiniz için en doğru seçim olacaktır. 3 haftalık gebelik sırası içerisinde kahvede bulunan yüksek kafein seviyeleri bebeğinizin düşük riskini çok fazla arttırabilir ve cılız doğmasına sebep olabilir. Gün içerisinde 200mg geçilmediği taktir de günde bir bardak kahve sorun yaratmaz. Çayın içerisinde de kafein olduğunu bilmeli ona göre tüketmelisiniz.
3 haftalık gebelik ilk dönemleri içerisinde alkol kullanımı konusunda katı olmalısınız. Fakat doğum günleri, kutlamalar ve düğünlerde alkol tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda merak sahibiyseniz eğer, ilk üç aylık dilimde bir kadeh olmak üzere alkol tüketimi sorun yaratmayacaktır, ama tabi temennimiz alkol kullanılmamasından yanadır. Bebeğinizin hayatını riske atmamalısınız yinede karar sizindir.3 haftalık gebelikte diğer önemli konulardan bir tanesi de sigara tüketimidir. 3 haftalık gebelik olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren hem bebeğinizin sağlığı açsından hem de sizlerin sağlığı açısından sigara kullanılmaması önem arz etmektedir. Acilen sigarayı bırakmalısınız.
3 haftalık gebelik evresinin başlangıç noktasından sonuna kadar normal zamanda tükettiğiniz besinler bile extra özen gösterilmeli. Et, tavuk, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyi pişmiş olması ve tüketim miktarlarına çok dikkat edilmeli. 3 haftalık gebelikte balık, bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir, yalnız hamilelik süresi içerisinde tehlikeli olabilecek deniz canlılarının etleri tüketilmemeli bunlar köpek balığı, deniz kabukları vb. Süt içerken içtiğiniz sütün pastorize edilmiş olmasına özen göstermeli ve çiğ olan sütten uzak durmalısınız. Çiğ sütten üretilmiş olan diğer gıdaları da tüketmemeniz tavsiye edilir.