Altı ayı dolduran ve ek gıda dönemine geçiş yapan bebeğiniz için örnek beslenme tablosunun nasıl olması gerektiğini sizler için araştırdık.
6 Ayını dolduran bebekler için örnek beslenme tablosunun nasıl olması gerektiğine dair tüm bilgiler. Bebek beslenme tablosu.
Her zaman dediğimiz gibi uzman hekiminizin tavsiyesini esas olarak kabul etmeniz ve destek almanızı önemle tavsiye ederiz.
Bebeklerde Ek Gıda Dönemi Beslenme Tablosu
Beslenmesini sadece anne sütü ile tamamlamış olan bebeklerin altıncı ayından itibaren ek gıda dönemine başlamalarında doktorunuzun da onayı ile bir sakınca yoktur. Ana öğünleri halen anne sütü olsa da ufak ufak ara öğünlerde ek gıdalar verilebilir ve bebeğiniz bundan sonraki hayatında tadacağı bir çok şey için şimdiden pratik yapmaya başlayabilir. Sağlıklı bir birey yetiştirmek isteyen anneler veya anne adayları bebeklerine iki yaşına kadar anne sütü vermeye devam etmelidir.
Ek gıdaların başlaması ile birlikte bebeklerinizin sağlıklı beslenmesi kontrol etmek ve en iyi şekilde planlamanız için sizlere örnek bir beslenme tablosu hazırladık.
6 Aylık Bebek Ek Besin süreci
Altı ayını doldurana kadar anne sütü ile beslenmiş olan bebeğinizin artık ek gıdalardan faydalanıp farklı tatlar, farklı lezzetler, farklı gıdalar, farklı vitamin ve mineraller alma vakti geldi. Fakat anne sütünün esas olduğu asla unutulmamalıdır 6 – 9 aylık dönemlerde bebeğinizin alacağı ek gıda günlük toplam alacağı gıdanın yüzde otuzunu geçmemelidir. 9 ila 12 aylık dönemler arasında ek gıda takviyesi günlük alacağı besinin en fazla yüzde ellisini oluşturmalıdır. Birinci yani 6 ila 9 aylık dönemde günde en fazla iki defa verilmesi gereken ek ürün ikinci yani 9 ila 12 aylık dönem arasında iç sefere çıkartılabilir. Bebeğiniz için eğer mümkünse anne sütü iki yıla kadar deva etmelidir. Ek gıdaya geçişin ile bebeğinizin alacağı besin bir öğünde minik bebek kavanozunda fazla olmamalıdır.
Bebeğinizin ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili detaylı bilgi için Ek Gıdaya Geçiş Süreci
6 Aylık Bebek Örnek Beslenme Tablosu
6 Ayını dolduran bebekler için ek gıdaya geçiş sürecinde kullanılabilecek örnek tabloyu inceleyebilir. Bu tablo doğrultusunda bebeğinize ek gıda sürecinde neler verilmesi gerektiğini görebilirsiniz.
Ana Öğün:
Ana öğün anne sütünden oluşmalıdır. Eğer anne sütü yetersiz ise doktorunuzun tavsiyesine göre devam sütü kullanılabilir.
Ara Öğün: Meyve
Bebekler için üretilmiş kavanoz meyve püresi bebeğiniz için sağlıklı bir besin maddesidir. Yarım kavanoz kullanılabilir. Bebeğinizin çiğneme yeteneği meyve püresi sayesinde gelişebilir ve meyve püreleri aynı zamanda sindirimi kolay besin maddeleridir. Vitamin yönünden zengin olan meyve pürelerinin hepsini bebeğinizde kullanamayabilirsiniz. Bazı meyve püreleri alerjik özelliğe sahip olabilir. Bu dönemde tüketilebilecek en mantıklı meyve püresi çeşitleri armut, elma, kayısı, şeftali, erik, havuç mandalina ve muz gibi pirelerdir. Aynı zamanda bu püreler evde de hazırlanabilir. Cam rende ile rendelenmesi vitaminlerin kaybolmaması açısından önemlidir.
Ana Öğün:
Ana öğün anne sütünden oluşmalıdır. Eğer anne sütü yetersiz ise doktorunuzun tavsiyesine göre devam sütü kullanılabilir.
Ara Öğün : Sebze
Günde yarım küçük kavanoz sebze çorbası ile başlamak bebeğinizin gelişimi açıcından faydalı olacaktır. Çorbalar bebek için hazır üretilmiş kavanozlardan veya evde haşlanmış havuç, patates, pirinç, kabak gibi sebzelerin tuz, baharat ve salça koymadan haşlanması ardından püre haline getirilip verilebilir. Hazırlanan çorba içerisine bebeğinizin alışması için bir miktar anne sütü veya doktorunuz önerirse bir iki kaşık devam sütü ile karıştırılıp verilebilir. Çorbaların içerisine yine doktorunuzun tavsiyesi ile haftada 2 gün ufak bir parça et ile 1 gün tavuk ilave edilebilir. Bebeğinize yedinci aydan sonra şehriye, tarhana veya yayla çorbası verilebilir.
Ana Öğün:
Ana öğün anne sütünden oluşmalıdır. Eğer anne sütü yetersiz ise doktorunuzun tavsiyesine göre devam sütü kullanılabilir.
Ara Öğün : Hazır gıda
Bebeğinize bir minik kavanoz sütlü pirinçli veya bisküvili sütlü gıdalar bu dönemde başlayabilir.
Bebeğinizin alacağı bazı ek vitaminler beslenmesi için büyük önem taşımaktadır. Sütlü bisküvili veya sütlü pirinçli hazır gıdalar genelde vitamin desteği de bulunmaktadır.
Gece Öğünü:
Eğer bebeğiniz uyandı ise ana öğün gibi anne sütünden faydalanılmalıdır veya doktorunuzun tavsiyesine uyulmalıdır.
Not: Tüm yazılmış olan veriler bilgi amaçlı ve uzmanların kullandığı verilerdir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması önerilir