Diyet yapanların hayatlarını zora sokacak sıkıntılar arasında canlarının sürekli bol kalorili besinleri çekmesidir. İhtiyacınız olan tek şek düşük kalorili yemekler.
Düşük kalorili yemekleri düşük kalorili besin maddelerinden yaparak hem damak tadınıza uygun lezzetleri elde edebilir hem de neleri atıştırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Diyet için düşük kalorili besinler nelerdir?
Sürekli az yemek yiyerek karın doymadan diyet oldukça zor bir eylemdir. Üstelik tek başına diyet size az da olsa kilo verdirirken bunu sporla desteklediğiniz taktirde vereceğiniz kilo oranı daha da yükselecektir. Hem az yemek yemek hem de spor yapmak sürekli acıkacağınızın az da olsa işaretidir. Düşük kalorili besin listemizden ufak masum atıştırmalıklar sizin acıkmanızı engelleyeceği gibi fazla kalori almamanıza yardımcı olacaktır. İşte kalorisi az yemekler. Kalorisi az besinler.
1- Roka
Kalori oranı çok düşük olan rokayı hem sağlık açısından hem de kilo verme odaklı kullanabilirsiniz. Bir porsiyon yani 20 gram roka da sadece 5 kalori bulunmakta ve güzel bir atıştırmalık olarak kullanılmaktadır. Diyet listelerinin vazgeçilmez lezzeti olan rokayı az beyaz peynir ve biraz zeytinyağı ile taçlandırıp tüketebilirsiniz.
2- Kereviz
İnsan vücudunun günlük K vitamini ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak olan kerevizin yaklaşık yüzde 95’i su içermektedir. 100 gramında 42 kalori olan kerevizin sağlık açısından taze tüketilmesi önerilir. Kuşbaşı şeklinde doğranarak haşlama olarak hafif baharatlarla süsleyeceğiniz kereviz hem kilo vermenize hem de kış aylarında vücudunuzun vitamin depolamasına fayda sağlayacaktır.
3- Salatalık
Tüm salataların vazgeçilmezi. Tüm sofraların baş tacı olan salatalığın 120 gramında sadece 14 kalori bulunmaktadır. Çok mu acıktınız atın hemen bir tane azınıza. Yalnız unutmayın vitamini kabuğunda.
4- Domates
Salatalık olur da domates olmadan olur mu atıştırmalıklar. 110 gramında tam 19 kalori olan domates ile kankası salatalığı birleştirdim mi toplamda 230 gramlık bir porsiyon ve sadece 33 kalori yanında alacağınız vitaminler de cabası. A, C, B2 vitaminlerini barındıran domates diyet yapanların vazgeçilmezi.
5- Karnabahar
O aklınızdaki bol yağlı karnabaharı unutun. Bunu buhar ile pişireceksiniz C ve K vitaminlerini bünyeye indireceksiniz. Üstelik 100 gramındaki sadece 24 kalori var hem besleyici kem kilo vermeye yardımcı hem de tok tutan bir besin maddesi.
6- Brokoli
Ülkemizde çok fazla tüketilmese de diyet programlarının vazgeçilmez besin maddeleri içerisinde yer almaktadır. Vitamin açısından çok zengin olan brokoli günlük lif ihtiyacının da 5 te birini karşılamaktadır. 100 gram brokolide 33,7 kalori bulunmaktadır.
7- Bezelye
Lif ve protein acısından zengin olan bezelyenin 100 gramında 81 kalori bulunmaktadır. Direk tüketimi zor olsa da az yağlı güzel bir bezelye yemeği yapılabilir.
8- Greyfurt
Birazda meyvelerden bahsedelim. İşte kan şekerini dengeleyen c vitamini deposu Greyfurtun 100 gramında 42 kalori bulunmaktadır. Sağlık açısından önemli yer tutan greyfurt yağ yakmanıza yardımcı olacaktır.
9- Kavun
A ve C vitaminlerini içerisinde barındıran kavun aynı zamanda böbreklerin çalışmasına destekçidir.
Günlük tatlı ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kavunun 100 gramında 33,7 kalori bulunmaktadır. Diyet yapanların sıkça tüketmesi önerilir.
10- Çilek
Vücudun potasyum ihtiyacına yardımcı olan çilek aynı zamanda lif açısından zengindir. Gerek sade gerekse yoğurt ile birlikte tüketebileceğiniz çilek iltihaplara karşı vücut direncini arttırır. 100 gramında 32,5 kalori olan çileği çekinmeden keyifle tüketebilirsiniz.
11- Böğürtlen
İçerisinde bol miktarda antioksidan barındıran böğürtlen C vitamini açısından da zengindir. 100 gramında 43,3 gibi düşük bir kaloriye sahip olan böğürtlen oldukça sağlıklı bir besin maddesidir.
12- Portakal
Hemen hemen her evin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan portakalın ne kadar vitamin dolu bir meyve olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım.100 gramında 47,1 gibi düşük kaloriye sahip olan portakal griple savaşma konusunda da oldukça başarılıdır.
Diyet yapanlar için düşük kalorili besin ipuçları
Konserve meyve yerine taze meyve seçin: İşlenmiş ve konser meyvelerde, doğal meyveler kadar lif yoktur. Ayrıca, işlenmiş ve konserve meyvelerin hemen hemen hepsinde şker bulunur. Bu da sizin kilo kaybetmenizi engeller.
Alkolden uzak durun: Alkol, kilo aldırmasının ötesinde vücut organları ve dolaşım sistemi için de tehlikelidir. Özellikle bira ve benzeri içecekler düzenli tüketildiği takdirde organlarda yağlanma yapmasının yanında, kilo kaybedilmesini engelleyerek şiş bir vücuda neden olacaktır. Bu nedenle alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Hazır besinlerin yağ oranını takip edin: Hazır olarak alacağınız herhangi bir yiyecekte ağ oranı hiçbir şekilde %30’un üzerinde olmamalıdır. Özellikle hazır gıdalarda kullanılan yağlar, doğal yağlara göre daha zararlı olduğundan tüketilmemesi daha sağlıklıdır.
Tatlı isteğinizi meyvelerle bastırın: Genel olarak tatlı gıdaların daha fazla kalori anlamına geldiğini unutmayın. Doğal olarak bizler tatlı yiyeceklere ilgi duysak da (özellikle çikolata ve benzeri diğer gıdalar) sağlıklı bir vücut için bu isteğin önüne geçilmelidir. Aşırı bir şekilde tatlı canınız çektiğinde, küçük bir çikolata parçası yiyebilirsiniz ancak bunun yerine tatlı isteğinizi meyvelerden karşılamak daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Sulu meyveler tercih edin: Kavun, karpuz gibi sulu besinleri tüketmek günlük su ihtiyacınızı karşılamada size yardımcı olacaktır.
Su tüketin: Özellikle yaz aylarında yapılan diyetlerde su tüketmenin önemi büyüktür. Metabolizmayı hızlandırmasının yanında, vücut sağlığı için de oldukça önemli olan su, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
Negatif kalorili sebze, meyve, baharat ve otlar
SEBZELER:
- Soğan
- Havuç
- Kereviz
- Salatalık
- Şeker pancarı
- Lahana
- Kuşkonmaz
- Ispanak
- Yeşil fasulye
- Karnabahar
- Siyah turp
- Turp
- Biber
BAHARAT VE OTLAR
- Maydanoz
- Sarımsak
- Fesleğen
- Tarhun
- Kekik
- Nane
- Adaçayı
- Karanfil
MEYVELER
- Ananas
- Limon
- Çilek
- Mango
- Ahududu
- Portakal
- Greyfurt
- Elma
- Mandalina
Meyve tüketirken aynı tür meyvelerin yenmesini dikkat edilmelidir. Elma, armut; portakal, mandalina, greyfurt; şeftali, kayısı gibi…