Hamile anneler zaman zaman bazı şikayetlerde bulunabiliyorlar. Hamilelikte en çok rastlanan hastalıklar arasında en popüler olanları sizler için özel olarak derleyip burada paylaşıyoruz. Hamilelik dönemi boyunca annenin çok fazla hareket etmemesi gerekiyor, buna bağlı olarak hamile annelerde kabızlık sorunu fazlasıyla görülüyor ve hamile anneleri fazlasıyla zor duruma sokabiliyor.
Hamileseniz bebeğiniz sizin vücudunuzda büyüyecek ve süre dolunca dünyaya gelerek aramıza katılacak. Çoğunlukla 9 ay 10 gün devam eder. Bu sürede vücudunuzda hem fizyolojik hem hormonal bir çok değişiklik yaşayacaksınız. Bu süreçte alışık olmadığınız bir çok durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hamilelikte en çok rastlanan hastalıklar ve bu hastalıkları nasıl engelleyebileceğinize dair bazı ipuçları verdik öğrenmek için yazımıza bakabilirsiniz.
Gebelikte Görülen Hastalıklar
Hamileliğin her aşamasında kendisine özgün şikayetler elbette vardır. Bunlar gebeleri rahatsız etse de çoğu normal sadece gebelikte görülen fizyolojik değişimlerdir. Lakin yine de bazen bu tür şikayetleri gidermek ya da daha ciddi problemler çıkmaması adına bilmekte fayda vardır.
Hamilelikte Kabızlık ve tuvalete çıkamama sorunu
Kabızlık bir çok insanın başına gelebilir fakat hamilelerin bu durumla karşılaşması hamilelik dönemini oldukça zorlaştırabilir yani hamile anneler bu dönemde kendilerine çok dikkat etmeliler aksi taktirde bazı sağlık sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız günlük su tüketiminize mutlaka dikkat etmelisiniz yani günlük su tüketiminizi 1,5-2 litrenin aşağısında tutmamanız gerekiyor. Su içmeyi sevmeyen bir insansanız bunu diğer sebze ve meyve türleriyle halletmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle hoşaf ve komposto türü meyveler sizin işinize oldukça yarayacaktır veya pişmiş olarak sebze tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Kabızlık durumu daha çok hareketsiz dönemlerde ve hareketsiz insanlarda görülür. Hamilelerin bu durumla karşılaşması olduğundan daha yüksek hal alabileceğinden sürekli oturmak yerine gün içerisinde biraz hareket etmeniz bu hastalıktan kurtulmanıza yardımcı olabilir.Bir de doktorunuzun vereceği egzersizleri yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Hamilelikte Hemoroid (Basur, Mayasır)
Bilinen adı olarak basur hastalığı yine hareketsiz kalındığından ve çok fazla oturulduğundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Eğer biraz hareket ederseniz ve biraz günlük olarak egzersiz, spor yaparsanız bu sorunu rahatlıkla ortadan kaldırabilirsiniz.
Hamilelikte Reflü
Hamilelikte en çok karşılaşılan sindirim sorunlarından birisidir. Yani mide asidinin ya da yemeklerin mideden yemek borusuna kaçmasıdır. Hamilelikte ise reflünün artmasının nedeni gebelikte genişleyen rahmin mideye baskı yapmasıdır. Bununla birlikte yemek borusu ve mide arasında olan kasların hormonal nedenlerden gevşemesidir.
Hamilelikte reflü şikâyetlerini azaltmak için asitli, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uazak durmak lazımdır. Ham reflüyü tetikleyebilecek kahve, çay gibi içeceklerden de uzak durmak iyi olacaktır. Ayrıca mideyi çok doldurmadan az ve sık aralıklarla yemek de faydalı olacaktır.
Hamilelikte Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma
Hamilelikte rahmin büyümesi bir çok organda baskıya neden olur. İdrar kesesi de bundan etkilenen organlardan biridir. Kesede oluşan baskı ile idrara çıkma sıklığı artar hatta idrar kaçırma durumları bile görülebilir. Şayet bu dönemde çok idrara çıkma ya da idrar kaçırma sorunları varsa bir hekime danışınız. Doktorunuz size kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olacak egzersizleri verecektir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelikte vücutta bir öok değişiklikler olduğubda dikkat edilmediğinde idrar yolu enfeksiyonları çıkabilir. İdrarı tutmamaktan, temiz olmayan ortamlarda tuvalete girmekten, pamuklu iç çamaşırı giymemekten ve temiz olmayan havuza girmekten idrar yolu enfeksiyonları oluşabileceğinden bunlara dikkat etmek gerekir. Şayet idrar yaparken yanma, acı hissi, koyu renkli ve kokulu idrar, genital bölgede kaşıntı olursa hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Hamilelikte Nefes Darlığı
Gebelikte rahmin akciğerlere baskı yapması nedeniyle nefes darlığı sorununu çıkabilir. Gebelikte nefes darlığı rahatsızklıklarını azaltmak için kolaylıkla solunum yapabileceğiniz şekilde oturmanız ve yatmanız yerinde olacaktır. Ayrıca fazlaca yorulmamanız, dik oturmak ve yatarken yüksek yastık kullanmak sizin nefes darlığınıza iyi gelecektir.
Hamile Diyabeti
Hamilelikte en çok rastlanan hastalıklar arasında diyebet de vardır. Hamilelik öncesinde diyabet hastası olmayan kişilerde hamileliğin 24 ila 28. haftalarında şeker hastalığı çıkabilir. Gebelik diyabeti anne ve bebek için tehlikeli olabilir. Bu nedenle gebelik diyabeti hastalığı olan hamileler düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gitmelidirler. Ayrıca şekerli gıdalardan uzak durmak, beslenme düzenine uymak kan şekerini kontrol altında olması konusunda önemlidir.
Hamilelikte uyuşmalar, Karıncalanmalar ve Kramplar
Hamilelik sebebiyle kilonun artmasından, genişleyen rahmin organlara baskı yapmasından, vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklı olarak vücutta uyuşma, karıncalanma ve kramplar olabilir. Bunun için diyete dikkat etmek, ayakta çok kalmamak, doktor önerisi ile egzersiz yapmak, uzun süre hareketsiz kalmamak tavsiye edilir.
Hamilelikte Düşük Nedenleri
Gebelik, bazı kadınlarda daha zor bir süreçtir. Bebek düşünen fakat başarılı olamayan aileler için, tıbbın ilerlemesi ile birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Fakat gebelik sırasında düşük yapma, sık rastlanan bir sorundur.
Gebelik kayıpları, çok çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Düşük sebebi saptanırken, hangi ayda düşük yaşandığı önem kazanır. İlk ayda yaşanan düşük bazen fark edilmez.
Hatta döllenme olsa dahi, adet kanamasına karışarak düşük gerçekleşir. İlerleyen aylarda yaşanan düşük, birçok faktöre bağlı gerçekleşebilir. Rahimdeki sorunlar, zararlı alışkanlıklar, diyabet ve troid gibi hastalıklar, düşük sebepleri arasında yer alır. Fakat nedeni belli olmayan düşüklerde mevcuttur. Uzun araştırmalar yapılsa dahi sebep saptanamaz.
Düşük Yapma Sebepleri
Hormonal sebepler ile yaşanan düşük; Progesteron hormonunun az salgılanması, hormonal bozukluklara bağlıdır. Yumurtlama gerçekleştikten sonra, progesteron hormonunun az salgılanması, düşüğe neden olur. Ayrıca troid hormonunun az salgılanması, yine hormonal sebeplere bağlı düşük nedenidir. Gebeliğin ilk üç ayında oluşan düşükler genellikle hormonal sebeplerle yaşanır.
Dölyatağının açılması nedeni ile yaşanan düşük; Daha önceki dönemlerde geçirilen rahim operasyonları, gebelik sırasında rahmin genişleyerek, gebelik zarını yırtmasına neden olur. Böylece 5-6. Aylarda düşük gerçekleşir. Fakat bu tip düşüklerde şiddetli kasık ağrısı mevcuttur. Vücutta hissedilen ağrı ve kanama düşük ihtimalini gündeme getirir.
Diyabet nedeni ile düşük; Günümüzde oldukça sık görülen şeker hastalığı, düşük sebebidir. Gebelik öncesinde tedavisine başlanmalıdır. Gerekli tedavisi yapılan diyabette, düşük çok az görülür. Fakat tedavisi yapılmayan diyabette, tekrarlayan düşük riski yüksektir. Gebelik süresince, beslenmede önlem alınmalı ve ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Bağımlılık nedeni ile yaşlanan düşük; Gebelik öncesinde, sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır. Çünkü sigara ve alkol bağımlılığı nedeni ile düşük sık görülür. Yine kafeinli içecekler gebelik sırasında önerilmez. Kafeinli içeceklerin yerine, bitki çayları kullanmak daha faydalı olur.
Kromozom bozukluklarından kaynaklanan düşük; Anne veya babada kromozom bozukluğu varsa, bu durum tekrarlayan düşüklere neden olur. Genetik hastalıkların sinyalini veren bir durumdur.
Adet düzensizliğine bağlı düşük; Yumurtlama dönemi, adet düzensizliği nedeni ile bozulur. Bu durum ise düşük sebebidir.