Çinko eksikliği oldukça önemli olup sağlıklı bir bağışıklık sistemi için düzenli çinko tüketilmelidir. Vücudumuzdaki birçok sistemin görevlerini daha sağlıklı yerine getirebilmesi için çinkonun gerekli olduğunu biliyoruz. Biz de çinkonun önemi konusuna değinip birkaç genel bilgiyi sizlerle paylaşabilmek adına bu yazıyı kaleme aldık.
Çinko, pek çok gıdada bulunan bir mineraldir. Doğru beslenme düzeniyle vücut için gerekli çinko ihtiyacı karşılanabilmektedir. Çinko eksikliği ortaya çıktığı takdirde hastalıklara yakalanma riski artabilir ve bireyin gelişiminde sıkıntılar görülebilir. Özellikle hamilelik döneminde hem bebek hem de anne için yeterli çinkonun alınması gereklidir.
Çinkonun Önemi Nedir?
Çinkonun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücudu koruyucu etkisi vardır. Hastalığın iyileşme sürecini destekler.
- Sarı nokta olarak bilinen makula dejenerasyonu hastalığı sıklıkla çinko eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yeterli çinko alımı göz sağlığının desteklenmesinde rol alabilir.
- Çinko vücudumuza enerji verir. Kişilerin zinde hissetmesine yardımcı olur. Eksikliği durumunda kronik yorgunluk görülebilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Eksikliği durumunda ise vücudun yabancı ve zararlı etkenlere karşı koruması azalmaktadır. Sonuç olarak, bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor.
- Yeterli çinko alımı, yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
- Çinko, proteinin yapısında yer alan, protein üretiminde söz sahibi bir mineraldir. Vücudun temel yapı taşları olan hücrelerin de zar yapısında bulunmaktadır. Bu nedenle gerekli ihtiyacın karşılanması önemlidir.
- İshal hastalığına karşı koruyucudur.
- Güçlü ve sağlıklı saçlar için yeterli çinko alımının sağlanması gerekir. Aksi bir durumda saç dökülmesine neden olabiliyor.
- Cilt dokularının yenilenmesini sağlamaktadır.
- Cilt sağlığını korumaya yönelik etkileri mevcuttur.
Çinko İçeren Yiyecekler Nelerdir?
Sağlığımız için çinkonun önemi anlaşıldığında tüketimindeki gereklilik, daha iyi anlaşılıyor. Çinko içeren besinler, bitkisel ve hayvansal olarak gruplandırılabilir. Günlük çinko ihtiyacını karşılamak adına sebze tüketimi önemlidir. Ayrıca hayvansal gıdalar da çinko içeriği bakımdan zengindir. Çinko eksikliği oluşmaması için yediklerimize dikkat etmeliyiz. Çinko minerali bakımından zengin sebzelere örnek vermek gerekirse:
- Ispanak,
- Mantar,
- Bezelye,
- Yeşil mercimek,
- Kuşkonmaz,
- Kuruyemişler.
İsterseniz soğan, sarımsak, pırasa gibi besinlerin içerisinde yer aldığı “Allium Türü Bitkiler” ile ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz. Çinko minerali bakımından zengin hayvansal gıdalara ise şu şekilde örnekler verilebilir:
- Kırmızı et,
- Deniz ürünleri,
- Tavuk eti,
- Yumurta.
Süt ve süt ürünleri diğer besin gruplarına göre daha az çinko içerir. Fakat, günlük çinko ihtiyacının karşılanması adına yardımcı olabileceği gibi diğer sağlıklı birçok etkisi açısından da tüketilmesinde fayda var.
Günlük Çinko İhtiyacı Ne Kadar?
Biraz önce çinkonun önemi ile tüketimindeki gerekliliğin daha da hissedilebilir olduğuna dikkat çekmiştik. Şimdi de karşılanması gereken günlük çinko ihtiyacının, yaş gruplarına göre dağılımına göz atalım:
- 0-6 aylık bebekler : 2 mg(miligram),
- 7-12 aylık bebekler: 3 mg,
- 1-3 yaş : 3 mg,
- 4-8 yaş: 5 mg,
- 9-13 yaş: 8 mg,
- 14-18 yaş: Kadınlar için 9 mg / Erkekler için 11 mg,
- 19 yaş ve üzeri: Kadınlar için 8 mg / Erkekler için 11 mg,
- Hamilelikte: 12 mg.
Çinko Eksikliği Nedir? Çinkonun Önemi, Eksikliğinde Daha Çok Hissedilebilir
Çinko eksikliği, beslenme ve yaşam alışkanları gibi nedenlerle vücudun ihtiyaç duyduğu çinko mineralinin temin edilememesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Çinko eksikliğine neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Alkol kullanımı,
- Vejetaryen beslenme,
- Demir takviyesi,
- Orak hücre hastalığı,
- Reflü, gastrit, mide ülseri ve ishal gibi rahatsızlıklar.
Çinko eksikliği noktasında ortaya çıkabilecek hastalıklar şu şekilde ifade edilebilir;
- Yaraların yavaş iyileşmesi,
- Saç dökülmesi,
- Yorgunluk hissi,
- İshal,
- Tırnaklarda beyazlık,
- Büyüme ve gelişimin yavaşlaması,
- Makula dejenerasyonu,
- Tat ve koku alamama,
- Anemi,
- Sivilce ve akne oluşumu,
- Cilt kuruluğu,
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması.
Çinko Eksikliği Nasıl Giderilir?
Çinkonun vücut için önemi dikkate alınarak eksikliğinin giderilmesi gerekir. Bunun için de çinko eksikliğine bağlı belirtiler görüldükten sonra doktora başvurulması önemlidir. Tabi ki bizler bu belirtilerin neye bağlı olup olmadığını bilemeyebiliriz.
Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda çinko eksikliğine bağlı bu belirtilerin gözlendiği tespit edilirse bu eksikliği gidermeye yönelik adımlar atılabilir. Hekim tavsiyesi ile çinko takviyesi eczane aracılığı ile sağlanabilmektedir. Kişisel uğraşlar ile çinko eksikliğinin giderilmesi için dikkat edilmesi gerekenlere bakacak olursak:
Sağlık beslenmeye dikkat edilmelidir. Kırmızı et, sebze gibi çinko değeri yüksek besinler imkanlar dahilinde düzenli olarak tüketilmelidir. Çinko eksikliğinin sebebi araştırılmalıdır. Alkol, düzensiz beslenme gibi bir nedene bağlı olarak ortaya çıktığı anlaşılan durumlar için birtakım sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine gidilmelidir. Et tüketmeyen kişilerin sebze tüketimine dikkat etmesi gereklidir.
Çinko Zehirlenmesi Nedir?
Çinkonun faydası ile ilgili konuşurken aşırı alımı durumunda ortaya çıkabilecek problemlere de değinmek gerekir. Gün içerisinde 200 mg’dan fazla çinko tüketimi durumunda çinko zehirlenmesi ortaya çıkabilir. Bu durumun belirtileri ise şu şekildedir:
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Kusma
Bu tarz problemler ile karşı karşıya kalmamak ve daha sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmek için aşırıya kaçmadan, dengeli ve düzenli bir şekilde gerekli çinko ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca Kayısının Faydaları Nelerdir? Yaş ve Kuru Kayısı Neye İyi Gelir? konusunda bilgi almak için linke tıklayınız.