Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Kimi zaman salgın olan, kimi zaman kalabalık ortamlardan yayılan çocuklarda öksürük nasıl geçer?
Çocuklar bizim canımızın parçasıdır. Onlara en ufak bir şey olsa canımızdan can gider.
Öksürük, akciğer enfeksiyonu, solunum yolları veya boğazda bulunan tahriş eden maddelerin ve balgamın atılmasını sağlayan bir vücut aktivitesidir. Öksürük akciğerde bulunan havanın hızlı be basınçlı bir şekilde atılmasını sağlar. Bu eylem ise solunum yolundaki yabancı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur.
Toz, havadaki kirlilik, allerjen maddeler veya duman gibi maddeler alt ve üst solunum yoluna yerleşir. Öksürük ise ani basınçlı hava çıkışı ile alt ve üst solunum yollarındaki maddelerin temizlenmesine destek verir.
Öksürük Nedir?
Öksürmeyi hemen herkes bir hastalık sanır oysa ki öksürük bir hastalık değil vücudun yabancı maddelere karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma sayesinde akciğer ve boğaz yolunda oluşan yabancı maddeler dışarı atılır. Öksürük iki farklı şekilde incelenebilir.
- Balgamlı (akut) öksürük
- Balgamsız (kronik) öksürük
Balgamlı (akut) ve Balgamsız (kronik) Öksürük
İki farklı kategoride incelenen öksürüğün detaylarını anlamaya çalışalım.
Kronik Balgamsız Öksürük
Kuru öksürük diye adlandırılan öksürük tipidir. Boğazda gıcık hissi verebilir. 3 haftadan uzun süren öksürük tipidir.
Akut Balgamlı öksürük
Öksürükle birlikte boğazdan gelen akıntıya balgamlı öksürük denir. Üst ve alt solunum yollarından kaynaklı öksürük tipidir. Bu tür öksürük tipine genellikle nezle, farenjit, sinüzit gibi rahatsızlıklar sebep olabileceği gibi akciğere de bir şey kaçması akut öksürüğe neden olabilir.
Öksürük Neden Olur? Öksürüğün Sebepleri Nelerdir?
Öksürük tek bir nedeni olan bir rahatsızlık veya vücut aktivitesi değildir. Bir çok şey öksürüğün başlamasına sebep olabilir. En bilinenleri nezle, grip, soğuk algınlığı, bademcik enfeksiyonu gibi sebepler olsa da psikolojik rahatsızlıklar daha öksürüğün başlamasına sebep olabilir.
Öksürüğün başlama süresi, öksürme nöbetlerinin sıklığı, öksürüş şekli nedenlerinin tam teşhisi için önem arz etmektedir.
Kronik Öksürüğün Nedenleri?
- Sigara ve tütün maddelerinin kullanılması
- Genizde oluşan akıntı
- Reflü
- Astım hastalığı
- Solunum yollarına yerleşen alerjik enfeksiyonlar
- KOAH hastalığı
- Akciğer kanseri
- Tüberkiloz
- Akciğere yerleşen mantar ve benzeri enfeksiyonlar
- İlaç kullanımı, ilaçların yan etkisi
- Akciğer embolisi
Akut Öksürüğün Sebepleri?
- Soğuk algınlığı
- Nezle
- Grip
- Alerji ve bahar alerjisi
- Zatürre
- Bronşit
- Sinüzit
- Boğmaca
- Hava ile boğazı tahriş edebilecek maddelerin solunması.
Öksürüğün oluşma süresinden sonra geçen süreye çok dikkat edilmesi gerekir. Eğer öksürük 3 haftadan daha uzun sürdüyse doktora gitmek en doğru adım olacaktır. Çoğu zaman öksürüğün temelinde ciddi sorunlar yatmasa da uzun süren öksürük bazı istenmeyen hastalıkların habercisi olabilir. Aşağıda bulunan maddelerin oluşumu halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna baş vurup gerekli muayene ve tahlilleri yaptırmak her zaman için faydalı olacaktır.
- Şiddetli öksürük
- Git gide artan öksürük
- Öksürükle birlikte kilo kaybetme
- Ense bölgesi ve kenarlarında ele gelen şişkinlik
- Git gide artan yutma ve yutkunma güçlüğü
- Sesin titremesi, kalınlaşması, çatallanması
- Öksürükle birlikten kan tükürme, kan kusma
- Nefes alma güçlüğü ve nefes aldıkça göğüs bölgesinde ağrı sancı
- Sürekli ateş, düşmeyen ateş, artan ateş
Sigara İçmek Öksürtür mü?
Sigara kullanan kişilerde zaman içerisinde akciğerde bulunan bronşların balgam üretmesine bağlı olarak öksürük oluşmaktadır. Yanlık sigaraya ağlı olduğu düşünülen sürekli öksürük ve balgam çıkartmanın sonunda farklı durumlar meydana çıkabilir.
Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabı aslında oldukça dolaylı bir cevaptır. Öksürüğe iyi gelen şeyler öksürüğün iyileşmesini değil genellikle bu sorunu yaşayan kişilerin sadece kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Aşağıda belirtilmiş olan maddeler öksürüğün şiddetinin azalmasına, öksürük nöbetinin uzamasına yardımcı olsa da sorunun tam olarak ortadan kalkma sürecini değiştirmeyebilir. Buyurun öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabını birlikte inceleyelim.
- Sıcak içilen bitki çayların boğazda oluşan tahrişi azaltarak öksürüğün rahatlamasına yardımcı olur.
- Pastiller uyuşturucu görevi görmektedir. Boğaz bölümünü uyuşturarak öksürük aktivitesini azaltmayı hedefler.
- Bol miktarda sıvı tüketimi geniz akıntısında bulunan yoğunluğu yumuşatır. Yine sıvı tüketimi boğazda oluşabilecek kuruluğu giderir.
- Sıcak duş almak durun bölümünde oluşan koyuluğun incelmesine yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk algınlığına da iyi gelir.
- Ortamı nemlendirmek öksürüğün az da olsa hafiflemesine yardımcı olacaktır. Bunun için kullanılan kalorifer peteğinin üzerine su veya ıslak havlu koymak ortamdaki havanın nemlenmesine yardımcı olur.
- Parfüm ve benzeri kokulu şeylerin kullanılmaması öksürüğün hafiflemesine yardımcıdır.
- Bitter çikolata yemek uzmanlara göre öksürüğü hafifletmektedir.
- Sigaradan veya sigara içilen ortamdan uzak durmak öksürüğün rahatlamasına yardımcıdır.
Öksürüğü Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?
Bazı besin maddeleri hem sağlığınızı korumaya hem de öksürüğün azaltılmasına hatta bazı öksürük çeşitlerinin tamamen ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
Ballı Süt
Hemen herkesin bildiği ballı süt gerçekten de öksürüğün azalmasına, boğazda oluşan tahrişin geçmesine yardımcı olur. Aynı zamanda ballı süt’ e karabiber ilave ederek bu etki daha da arttırılabilir.
Su
İnanması zor gelse de en etkili öksürük şuruplarının başında su gelmektedir. Günlük olarak 2 litrenin üzerinde su tüketmek olası öksürüğün geçmesine yardımcı olacaktır.
Ayva Çayı
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan ayva ile yapılacak olan çay öksürüğün rahatlamasına yardımcı olur. Yapılışı oldukça kolay olan ayva çayı için ayva kabukları, elma kabuğu, 3 adet kakule ve 3 adet ayva çekirdeği yeterli olacaktır.
Yapılışı
Verilmiş olan malzemelerin hepsi kaynatıldıktan sonra 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. İçerisine atılan çekirdekler sayesinde hafif pembe renge dönen ayva çayı sabah, öğlen ve gece yatmadan önce içilebilir. Tatlandırmak için az miktarda bal ilave etmek yeterli olacaktır.
Yaseminli Portakal Çayı
Yasemin çiçeği, zencefil, portakal ve karanfil kullanarak yapılan çay öksürüğü ciddi derecede azaltan doğal içeceklerden biridir.
Yapılışı
Portakal kabukları, 10 adet karanfil , üç küçük dilim zencefil ve bir tutam yasemin çiçeğini kaynamış suyun içerisine atıp, ağzını kapatıp 10 dakika demlenmeye bırakın. Hazırladığınız çayı sabah öğlen ve akşam için.
Hazırlamış olduğunuz çayın yüksek derecede C vitamini içerdiğini ve antioksidan açısından çok güçlü olduğunu unutmayın. Bu sayede nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların geçeceğini bilmenizde yarar var.
Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Çocuklar kış aylarından yetişkinlere nazaran çok daha çabuk hastalanırlar. Çocukların hastalanması çocuklardan çok ebeveynleri huzursuz etmektedir. kimi zaman bir kaç günde geçen öksürük kimi zaman bir kaç haftaya kadar uzayabilmektedir.
Çocuklarda öksürük vücudun hemen reaksiyona geçtiği savunma mekanizmasından kaynaklıdır. Solunun yolunun en altından en üstüne kadar kaynaklanan bir sebepten dolayı çocuklar öksürebilir. Çocuklarda ve bebeklerde öksürük tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi solunum sisteminde bulunan yabancı maddelerin temizlenmesi için ortaya çıkar. Ancak çocukların kullanması gereken ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile verilmelidir.
Öksürüğe ne iyi gelir başlığı altında yazmış olduğumuz iyileştirici destek ürünler çocuklar için geçerli değildir. Öksürüğün rahatlatılabilmesi için sadece ballı süt çocuklara uygulanabilir.
Çocuklarda öksürük için öksürüğü hafifletmek yerine en doğru adım çocuklarda öksürüğe sebep olan nedenlerin ortaya çıkartılması ve öksürüğün geçmesi için gerekli işlemlerin doktor tarafından başlatılması en doğru yöntemdir. Biliyoz ekibi olarak biz size zencefil, ballı zencefil, tarçın, pekmez gibi yüksek derecede vitamin ve antioksidan olan ürünleri tavsiye etmek yerine bir uzmandan bilgi almanızı öneririz.
Çocuklarda öksürüğe;
- Burun akıntısı
- Kusma
- Baş ağrısı
- Boğazda şişme ve boğaz ağrısı
- Bademcik enfeksiyonu
- Hırıltı, hırlama, hışıltı, horlama
- Sık, sık nefes alma
- Ateş
- Nefes almada güçlük eşlik edebilir.
Son dönemlerde hızlıca yayılan alerjik astım ise çocukların sıklıkla öksürmesine, nefes alma güçlüğü çekmesine, her hangi bir hareket esnasında tıkanmasına sebep olacaktır. Her ne durumdu olursa olsun alerjik astımın en büyük tetikçi göstergesi öksürüktür.
Çocuklarda öksürük
- Çocuk ve bebeklerde öksürüğe yüksek ateş eşlik ediyorsa (39 ve üzeri)
- Öksürükle birlikte zor nefes alma ve morarma gibi bulgular varsa
- Zor ve sık nefes alma eşlik ediyorsa
- Bademciklerinde enfeksiyon, ağızında koku varsa acilen doktora baş vurmakta fayda vardır.
Unutulmamalıdır ki çocuklarda ve bebeklerde öksürüğün mutlaka bir sebebi vardır.