Bu yazımızda sizlerle “gebelikte karın kaşıntısı sebepleri, hamileyim karnım kaşınıyor ne yapmalıyım? Gebelikte karın kaşıntısı, hamilelikte karın kaşıntısı, karın kaşıntısına ne iyi gelir, karın kaşıntısı nasıl geçer” sorularının cevaplarını vereceğim.
Hamilelikte de karın kaşınması çok sık görülen bir durumdur. Gedelik döneminde bir çok anne adayında kaşıntı problemi ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte kaşıntının sebebi çok fazladır. Çoğunlukla genişleyen göbekte, bel ve meme etrafında daha fazla görülmektedir. Kaşıntı daga çok karnın belirginleştiği 20-23. haftalarda daha çok olur. Kaşıntı normaldir.
Hamilelikte Karın Kaşıntısının Sebepleri
Cildimiz esnek bir yapıya sahip olup gebelik döneminde karındaki ve memelerdeki büyümeden cilt gerilir. Bu gerilme kaşıntıya neden olur. Bu gerilme kaynaklı cilt nem kaybettiğinde yada oluşna deri çaylamlarından kaşınma ihtiyacı çıkar. Ayrıca kilo alımından kaynaklı olarak bacaklarda oluşan şişlik ve varisler de kaşıntının sebebi olabilir.
Karın hamilelik döneminde hiç genişlemediği kadar hızlı ve fazla genişler. Karın bölgemizi saran deri genişlediğinden dolay nem kaybeder. Nem dengesi bozulan ciltte büyük bir rahatsızlık oluşur ve karın kaşınır.
Hormonsal değişiklikler de hamilelerin karnının kaşınmasına yol açan durumlardan bir tanesidir. Östrojen hormonu hamilelik döneminde fazla bir şekilde salgılanmaktadır. Bu durum ellerde ve karında kaşınmaya yol açar. Egzamalar özellikle hamilelik dönemlerinde şiddetini arttıran bir durumdur. Karın kaşıntısının bir nedeni de egzama da olabilir.
Gebe kadınlarda en çok görülen ve kaşıntıya sebep olan hastalıklardan birisi de pubb hastalığıdır. Pupp hastalığı (Gebelik ürtikeri) gebelikte karında kaşıntı veya döküntü olarak ortaya çıkar. Çoğu hamilelerde ve kilo alımı fazla olan kadınlarda çok görülmektedir. Hamilelelerde göbek kaşıntısı çoğunlukla doğumdan 1 hafta sonra geçer.
Kaşıntıya neden olabilecek başka bir durum da gebelikte oluşan Prurigodur. Prurigo kişinin bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan bir gebelik kaşıntısıdır. Yani cildin üstünde böcek ısırıkları gibi küçük, kaşıntı ile oluşan çıkıntılardır. Ne anneye ne bebeğe bir zararı yoktur. Prurigo hastalığı tedaviye hızlı cevap vermektedir.
Gebelikte Karın Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Karın kaşıntısı eğer yoğun bir şekilde hissediliyorsa hemen doktora gitmelisiniz. Doktor durumu inceleyip ona göre size gerekli tedavileri uygulayacaktır. Ayrıca karın kaşıntısına iyi gelen şeylede vardır.
- Karın kaşıntısının en temel nedenlerinden biri cildinizin nem dengesini kaybetmesi olduğundan yağlı krem veya vazelin yardımıyla karnınızı iyice nemlendirin.
- Parfüm kullanmamaya dikkat edin. Özellikle parfümlü kremler de karın kaşıntısını azdırabilir. Bu konuda da dikkatli olmalısınız.
- Bol bol su içmelisiniz. Bol bol su içerek vücudun nem dengesinin kazanılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
- Karnınız kaşınıyorsa kaşımamaya dikkat edin. Çünkü kaşıdıkça karnınızı daha çok kaşımak isteyebilirsiniz.
- Çok sıcak suyla duş almamaya dikkat edin. Çok sıcak su cildinizdeki yağları çözdükçe karın derinizdeki nem azalmaktadır. Bu yüzden çok sıcak su ile duş almaktan vazgeçin.
- Hızlı kilo alma da karın kaşıntısı tetikler. Bu yüzden hızlı bir şekilde kilo almamaya dikkat edin.
Gebelik kolestazı olarakta geçen bu durum doğumdan kısa bir süre sonra kaybolmaktadır. Lakin hastalığın sonraki hamileliklerde tekrarlanabilir. Bu sebele anne adayının karaciğerini takp etmesi önerilmektedir.