Hamilelik hormon değişiminden dolayı bir çok duyguyu aynı anda yaşamaya sebep olur. Öfke, sinir ve ajitasyon herhangi bir zamanda beklenmedik şekilde ortaya çıkar.
Hamilelikte yaşanan hormon değişimi sadece hamile olan kişiyi değil çevresini, ailesini, çocuklarını ve arkadaşlarını da etkiler.
Hamilelikte sinirli olmak bebeği etkiler mi?
Hamilelikte insan neden sinirli olur? Hamilelikte sinirlilik hali kontrol edilebilir mi? İşte hamilelikte siniri kontrol etmek için etkili önlemler.
Bu makalemizde hangi soruların cevaplarını bulacaksınız?
- Hamilelikte sinir ve hamilelikte sinir durumuna ait diğer sorular. (Hamilelikte sinir, hamilelikte sinirli olmak, hamilelikte sinir krizi, hamilelikte sinir olur mu, hamilelikte insan neden sinirli olur, hamilelikte sinir krizi bebeği etkiler mi, hamilelikte sinirlilik hali, hamilelikte insan neden sinirli olur?)
- Hamilelikte insan neden sinirli olur?
- Hamilelikte sinir bebeği etkiler mi? (hamilelikte sinir krizi bebeği etkiler mi?)
- Hamilelikte sinir ile başa çıkmak etkili önlemler.
Hamilelikte insan neden sinirli olur?
Biliyoz kadın ekibi olarak hamilelikte sinirli olmak ile ilgili yaptığımız araştırma sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz. İşte hamilelikte sinirlilik halinin sebepleri.
1. Hormonal değişiklikler
Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler kadınları öfke gibi duygulara daha duyarlı hale getirir. Bir süredir sizi rahatsız eden soru ve sorunlar sinir halini tetiklerler. Bedensel değişimleriniz bu kadar yoğun duygulara dayanamayarak sinir ile paylama sağlar.
2. Eşitsizlik
Uzmanlar kadınların hamilelik sırasında eşitsizlik ve ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Çalışan kadınlar için işverenlerin doğum izni için sorun çıkarttıkları söyleniyor. Bu sorunlar ise hamile kadınlarda sinir haline sebep oluyor.
3. Rahatsızlık
Bulantı, kusma, yorgunluk ve kas ağrısı gibi rahatsızlıklar hamilelik sırasında günlük çekilen sorunlar arasında yer almaktadır. Hamilelikle birlikte hormonel değişimle birlikte gelen sağlık sorunları kadınların sinirli olmasına sebep oluyor.
4. Korku:
Öfke ve sinir çoğu zaman korkuyu yenmek için bir kalkan olarak kullanılır. Hamilelik, emek korkusundan doğum kusurlarına, hastalıklar ve bir çocuğa ebeveynlik yapmak gibi çeşitli korkuları içerisinde barındırır. Hamilelikte insan neden sinirli olur sorusunun cevaplarından biri de kişinin içerisinde yaşamış olduğu korkudur.
Hamilelikte sinirli olmak bebeği etkiler mi? (hamilelikte sinir krizi bebeği etkiler mi?)
Yazar ve hamileler için sağlık uzmanı Dr. Miriam Stoppard, Yeni Gebelik ve Doğum üzerine yazdığı bir kitapta, bir bebeğin sadece dış dünyadan değil, aynı zamanda annenin kan dolaşımı sayesinde belirli kimyasalların salınımını tetikleyen duyguları da yaşadığını yazıyor. Yani salınıma sebep olan kimyasallar annenin duygu ve durum değişikliğini bebeğe yansıtıyor.
Uzun süreli öfke, doğmamış bir çocukta erken doğum (37 haftadan önce doğum), sorunlu doğum veya düşük kilolu bebekler gibi zararlı etkilere neden olabiliyor.
Çalışmalar aynı zamanda rahimde yaratılan stresin bebeğin eğilimini etkileyebileceğini de belirtiyor. Anneleri, özellikle ilk üç aylık dönemlerinde, yüksek stres altındaki çocukların, sinirlilik ve depresyon belirtileri gösterdiği bilinmektedir. Ayrıca, hamilelikteki şiddetli anksiyete, hiperaktif bir çocuğa sahip olma şansını iki katına çıkarabilir.
Hamile kadınların içini korku, sinir ve stres sararsa bu tür sorunlarla başa çıkabilmek için bir uzmandan destek alması gerekiyor. Ayrıca kadın doğum uzmanı ile de bu korku ve sinir harbini paylaşması sağlıklı ve mutlu bebeklerin dünyaya gelmesine imkan sağlıyor. Peki evde hamilelikte sinir ile başa çıkmanın yolları nelerdir?
Hamilelikte sinir ile başa çıkmak etkili önlemler.
Hamilelikte sinir bir çok kadının yaşadığı bir durumdur. Öfkenizi, korkularınızı sinirinizi kontrol altında tutmak için uygulayacağınız basit yöntemler sayesinde sinir ve stresin bebeğe zarar vermesi engellenebilir. Haydi gelin bu yöntemleri birlikte inceleyelim.
1. Gevşeme:
Derin nefes alma ve gevşeme gibi basit rahatlama teknikleri hamile kadınlar için çok kullanışlıdır. Ayrıca doğum eğitimi için verilen kurslarda derin nefes alma dersleri verilmektedir. Sinir ve stres anında derin nefes alarak gevşemeye çalışmak sizin için oldukça faydalı bir adım olacaktır.
- Diyaframınızdan derin nefes alın. Sadece göğsünüzden değil. Bütün karnınızın şişip indiğini hissedin.
- Derin nefes alırken sakin olmaya çalışın veya rahatlatacak şekilde pozisyon alın.
- Yavaş ve yorucu olmayan yoga egzersizleri kaslarınızı gevşetir ve daha sakin hissedebilirsiniz.
En iyi sonuçları almak için her sabah en az on dakika meditasyon yapın. Aynı zamanda zihinsel durumunuz içinde oldukça faydalı olacaktır.
2. Düşünme şeklinizi değiştirin, pozitif olun:
Sinirli olduğunuzda, gereksiz şeyler konuşma eğiliminde olursunuz. O anki konudan fazlasını düşünmeyin. Bu nedenle rasyonel davranın ve ses tonunuza dikkat edin. Kendinizi başka şeylere odaklayarak var olan siniri üzerinizden atın.
3. İletişimi geliştirin:
Öfke ve sinir anında genelde verilen karar ve sonuçlar yanlış sonuçlardır. Bir adım atmadan bir şeyler söylemeden önce düşünmeye çalışın.
4. Alışkanlığı değiştirin:
Sizi sinirlendiren durumu analiz etmeye çalışın ve onunla başa çıkmanın yollarını keşfedin. Durumu değiştiremezseniz, en azından o duruma veya bir kişiye tepki verme şeklinizi değiştirin.
5. Endişelenmeyi bırakın:
Endişe hamilelikteki en büyük öfke ve sinir nedenlerinden biridir. Endişelendikçe, daha fazla tedirgin olursunuz. Etrafınızdakilere verdiğiniz duygusal tepkiler üzerinde önemli bir etki yaratır. Tüm endişelerinizi bir kenara koymaya çalışın. Siz istediğiniz kadar endişeli veya rahat olun. Zaten hayatın planları sizin düşüncelerinizin üzerinde çıkacaktır.
6. Destek forumlarını ziyaret edin:
Öfkenizi kontrol edemezseniz hamile anneler ve anne adayları için kurulan destek gruplarına katılın. Duygularınızı akranlarla paylaşmak, kaygı ve çaresizlik duygusunun üstesinden gelmek için size yardımcı olacaktır. Grup girişimleri ve faaliyetleri aynı zamanda hamilelikte sinirin üstesinden gelen büyülü bir etkidir. Tabi ki doğru kişilerle.
7. Gününüzü planlayın:
Kendinize yardımcı olmak için önceden planlar yapın. Günü ve günleri planlamak randevu defterinizi doldurmak sizin başka şeylerle ilgilenmemenize sebep olacaktır.
8. Sağlıklı yaşam:
Hamilelik diyeti takip ettiğinizden emin olun. Daha fazla karbonhidrat ve protein, yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve zenginleştirilmiş tam tahıllı ekmek gibi önerilen yiyecek seçeneklerini alın. Yemekleriniz arasında taze meyve ve salata bulundurmaya devam edin. Yersiz kilolar almak sinirlerinizi bozabilir.
Stres nedeniyle öfkenin üstesinden gelmek için bu yolları deneyin. Öfkenizi yönetmeyi zor buluyorsanız, bir terapistle konuşmayı düşünmelisiniz.
Yorum bölümünden öfke deneyimlerinizi bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin.