Yüz yıla yakın bir geçmişi olan Ketojenik diyet hakkında bir fikriniz yok mu? O zaman ne olduğuna dair detaylı bilgileri bizden alabilirsiniz. Bu yazımız da Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır? Karbonhidrat alımı düşürülerek protein ağırlıklı beslenerek nasıl kilo verilir detaylıca ele almaya çalışacağız.
Aslında hemen herkesin teorik olarak bildiği ancak detaylarından habersiz olduğu keto diyeti hakkında tüm bilinmesi gereken detayların içerdiği bu makalemize Ketojenik Diyet Nedir? Diyerek bir başlangıç yapalım.
Ketojenik Diyet Nedir?
Az öncede dediğimiz gibi bu diyet türünü bilmeyen kimse yoktur. Hedef protein alımını yükselterek karbonhidrat alımını düşürmektir.
Yani ekmek ve tüm hamur işleri, makarna, pirinç, şeker gibi besin maddelerinden uzaklaşarak protein ve besleyici yağlardan oluşan bir diyet programıdır.
Vücut enerjiyi glikozdan kullanır. Glikoz ise tüketilen karbonhidrat ve şekerden üretilir. Karbonhidratlardan oluşan yağı ve glikoz enerjiye çevirir.
Kullanılmayan yağlar ise kilo olarak dönüş sağlar Ketojenik Diyet‘ te ise alınan karbonhidrat olmadığı için vücut ketosis sürecine girer.
Ketosis sürecinde vücut glikoz depolarını tüketilmesi ardandan yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar ve birikmiş olan yağ hücrelerini hızlıca tüketmeye başlar. Yakılan yağ ise kilo verme işlemini hızlandırır.”Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?” sorusunun en sade ve basit açıklaması bu şekilde gerçekleşir.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Peki yağ yakan hızlı kilo vermeye yardımcı bu diyeti yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir. Ketojenik diyetin zararları var mıdır? Gelin birde bu yönlere dikkat çekelim.
İlgili içerik: Keto Guru Nedir? Keto Guru Yorumları
Keto diyeti diğer bir çok diyete göre hızlı kilo verme özelliği ile bilinen en iyi diyetler arasında yer almaktadır. Bir çok diyetisyen size zayıflamak için liste verirken aslında keto diyetinden destek almaktadır. Az karbonhidratlı besin maddeleri ile hazırlanan diyet listeleri hızlı zayıflamaya yardımcı programlar içermektedir. Yalnız bu programlar tamamen belli testler sonucunda sizlere verilmekle birlikte gelişi güzel diyet listeleri kullanılmamaktadır.
Karbonhidrat içermeyen besinlerle yapılan Ketojenik diyet vücudun işleyiş şeklini değiştirdiği için belirli yan etkileri de beraberinde getirmektedir.
Biliyoz.com ekibi olarak sizlere tavsiyemiz bu diyeti yapmadan önce mutlaka bir uzmandan destek almanız yönündedir.
Ketojenik Diyetin Zararları
Kan şekerindeki düşüş, kabızlık, halsizlik, görme bozukluğu, uyuşukluk, uyku hali, algılama sorunları bu zayıflama deneyimi içerisinde karşılaşılan en başlıca sorunlar içerisinde yer almaktadır.
Böbrek, kalp ve damar hastaları, hamile kadınlar ve tansiyon sorunu yaşayan kişilere tavsiye edilmeyen bu diyet gelişim sürecinde olan kişilere sadece uzman kontrolünde uygulanabilir.
Keto Diyetinin Faydaları
Her şeyin zararı olabileceği gibi faydası da bulunmaktadır. Öncelikle kalıcı olarak kilo vermenizi sağlar. Program sonunda sadece dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
- Aynı zamanda bu diyet süresince karbonhidrat oranındaki düşüş sebebi ile kanserli hücrelerin gelişimini durdurur.
- Akne ve sivilce sorunları büyük oranda ortadan kalkar.
- Kan şekeri ve diyabet oranlarında düşmeler yaşanır. Ancak Diyabet hastaları için doktor kontrolü şarttır.
- Epilepsi nöbetlerinde % 50 den fazla azalmaya rastlanmıştır.
- Sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.
- Alzheimer, parkinson, uyku düzeni ve uyku bozuklukları gibi rahatsızlıklarda düzelmeler gözlemlenir.
- Kas ve yağ oranının dengelenmesini destekler.
Ketojenik diyette hangi besinler tüketilir?
- Ketojenik diyet esnasında en fazla tüketilebilecek karbonhidrat 50 gramı geçmemelidir. Tavsiye ise %5 – %10 civarındadır. Bura takribi olarak 30 ila 60 gram eder.
- Protein tüketimi ise 155 gramla %25 tir.
- Sağlıklı yağ tüketimi 195 gram olmakla birlikte %60 %70 civarındadır.
Bu diyette önemli olan karbonhidrat tüketiminin en aza düşürülmesidir. Karbonhidrat oranı düşürülerek yağ oranı arttırılabilir
Ketojenik diyette tüketilebilecek gıdalar
Tereyağı, zeytinyağı, et yağları, kuruyemiş ve kuruyemiş yağları, süt ve süt ürünleri, yumurta, özellikle yağlı olan balıklar, Hindistan cevizi yağı gibi besinlerin kullanılması tavsiye edilir. Bunlara ilaveten lif açısından zengin sebzelerin tüketilmesi uygundur.
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır? S0rularının cevaplarını sizlere vermeye çalıştık. Sizde Keto diyeti hakkındaki bilgi ve fikirlerinizi alt tarafta bulunan yorum bölümünden tüm okurlarla paylaşın.
Ketejonik diyet uygulanabilir diyetler arasında görünüyor.
Geniş değerlendirme için editöre teşekkürler.
Teşekkür ederiz
Merhaba bende denemek istiyorum nasil ayrdimci oalbilirsiniz
Yasemin Hanım sitemizde ürün ile ilgili her hangi bir anlaşma ve satış işlemi bulunmamaktadır. Konu ile ilgili tavsiye isterseniz eğer bir diyetisyene baş vurmanız olacaktır.