Kinoa nedir? Kinoa zayıflatır mı? Kinoa tohumu ne işe yarar? Kinoa zayıflamak için nasıl kullanılır? Son dönemlerin popüler ürünlerinden kinoa tohumu ilgili merak edilenlerin hepsi bu yazımızda.
Geçmişi inkalara kadar uzanan kinoa Güney Amerika’nın And dağlarında doğmuştur. Tahıla benzer bir görünüme sahip olan kinoa Amerika halkı tarafından çok tüketilen bir besin maddesidir. İçerisinde barındırdığı vitamin ve minerallerden ötürü son dönemlerin popüler besin maddeleri arasına girmiştir. Bu makale içerisinde kinoa ile ilgili hangi sorunların cevaplarını bulacaksınız.
- Kinoa nedir?
- Kinoanın faydaları nelerdir?
- Kiona tohumu zayıflatır mı?
- Kinoa tohumu nasıl zayıflatır?
- Kinoa tohumu ne işe yarar?
- Kinoa nasıl kullanılır?
- Kinoa tohumu nasıl kullanılır?
- Kinoa zayıflamak için nasıl kullanılır?
Son dönemlerde tüm dünya üzerinde yaygınlaşan Kinoa kesin olmamakla birlikte astronotlar tarafından kullanıldığı söylenmiş hatta 2013 yılı birleşmiş milletler tarafından özel bir yıl olarak kinoa yılı ilan edilmiştir. Bu kadar popüler bir besin maddesi olmasından dolayı bir çok kişi kinoa nedir diye merak etmektedir.
Kinoa Nedir?
Kinoa ıspanakgiller familyasından gelen bit bitkidir. Tahıl gibi görünmesine karşın otsu olarak bilinmektedir. Bu otsu bitkinin çiçekleri tohuma dönüşür ve zengin besin kaynağı olarak bilinir. Kinoanın tüketilen bölümü ise bu şifa dolu tohumlarıdır.
Kinoa’nın bu kadar popüler olmasının diğer bir sebebi ise üretim şeklidir. Dünya üzerinde en fazla tüketilen besin maddeleri içerisinde yer alan pirinç ve buğday suya bağımlı olarak üretilmektedir. Küresel ısınma ve su kaynaklarının azalmasından yola çıkılarak alternatif besin maddesi arayışı sonucu üne kavuşan kinoa üretiminde çok fazla gübre ve su tüketilmemektedir.
Kinoa’nın yenilebile yapraklarının tohuma benzer bir hal almasından dolayı halk arasında kinoa tohumu diye anılmaktadır. Kinoa içeriğinde yüksek oranda lif, A, B, C, D ve K vitaminleri, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Peki bu kadar zengin içeriğe sahip olan kinoanın faydaları nelerdir?
Kinoanın faydaları nelerdir?
Peki bir anda bu kadar ilgi odağı olan kinoa tohumunun faydalarını hiç merak ettiniz mi? Gerçekten sayılamayacak kadar çok olan kinoanın faydaları.
- Kanser riskini azaltır,
- Diş ve kemikleri güçlendirir,
- Kalp ve damar sağlığını hastalıklara karşı korur,
- Diyabet ve tansiyon için faydalıdır,
- Özellikle mevsimsel alerjilere karşı korur,
- Antioksidandır, toksinlerin atılmasını sağlar,
- Yeni anne olanların sütünü arttırmaya destekçidir,
- Yaraların kapanmasına yardımcı olur, hızlı iyileşmesini sağlar,
- Yaşlanmaya karşı etkilidir,
- Lif içeriğinden ötürü basur sorunlarını giderir kabızlığı engeller,
- Anemik hastalıklara karşı etkilidir. Kansızlığı giderir.
- Vejeteryan ve veganların protein ihtiyacını giderir.
- Gluten içermediği için çölyak hastaları için faydalıdır.
Bir çok önemli rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltan bu mucizevi bitki kinoa zayıflatır mı?
Kinoa zayıflatır mı?
İçeriğinde yüksek oranda lif barındıran kinoa zayıflamaya yardımcı bir besin maddesidir. Lif içeriğinden dolayı sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamanıza destek verir. Peki kinoa tohumu nasıl zayıflatır, zayıflama için ne gibi etkiler sağlar buyurun hep beraber inceleyelim.
Kinoa tohumu nasıl zayıflatır?
Tek başına kinoa zayıflamaya destek veren bir besin maddesidir. Bununla birlikte biraz yediklerinize dikkat ederek günlük hareketinizi birazcık arttırmanız kısa zamanda ciddi kilolar vermenize sebep olacaktır.
- Kinoa içerisinde ciddi miktarda protein bulunmaktadır. Buda tokluk hissi vererek acıkmamanızı sağlar.
- Kalsiyum içeriğinden dolayı metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.
- Vücutta oluşmuş olan ödemi yok eder ve ödem oluşmasını engeller.
- Enerji verir daha fazla hareket imkanı sağlar buda kalori kaybetmenize sebep olur.
- Diyet yapanlar için faydalıdır. Vücudun bitkin düşmemesini sağlar.
- Kinoa içerisinde düşük oranda yağ barındırdığı için kilo aldırmaz.
- Hazmı kolaydır.
Kinoa tohumu nasıl kullanılır?
Kinoa ya geçtiğimiz zamanlarda ulaşım zor olsa da artık hemen her marketten rahatlıkla temin edilebilir. Peki kinoa nasıl kullanılır bilmeyenler için kısaca bilgi verelim.
Öncelikle kinoa bulgur ve pirinç içeren yemeklerin hepsinde bulgur ve pirinç yerine kullanılabilmektedir. Aynı zamanda öğütülmüş olarakta satılabilen kinoa hamur işlerinde de un yerine kullanılmaktadır. Kinoa haşlanarak salatalar içerisinde de değerlendirilebilmektedir. Peki kinoa zayıflamak için nasıl kullanılır?
Kinoa zayıflamak için nasıl kullanılır?
Öncelikle kinoa’nın çok düşük kaloriye sahip olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bir su bardağı yani yaklaşık 200 gram pişmiş kinoa 222 kaloridir. Şimdi kinoa zayıflamak için nasıl kullanılır sorusunun tam olarak cevabını verdik diye düşünüyorum. Ama yine de elde bulunan verilerle açıklayalım.
- Orta boy kinoa pilavı 257 kalori
- Orta boy kinoa salatası 380 kalori
- Orta boy kinoa ile yapılan kısır 150 kalori
- Orta boy kinoalı puding 185 kalori
- Kinoalı kurabiye 100 gram 225 kalori
Peki siz kinoa tohumunu nasıl kullanmak istersiniz?
Ayrıntılı bilgilendirme için editöre teşekküler
Biz teşekkür ederiz