Konserve zamanı geldi. Konserve yapımı esnasında nelere dikkat edilmeli? Konserve yapılışı nasıl olmalı?
Konserve yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar.
Konserve zamanı sonunda geldi. Konserve yaparken sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmamak için nelere dikkat edilmeli? Konserve yapımı esnasında bazı kurallara dikkat edilmemesi halinde büyük risk faktörleri ortaya çıkabiliyor. biliyoz.com sizler için konserve yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini araştırdı. İşte detaylar.
Mevsiminde ve zamanında toplanmış meyve ve sebzeleri mevsimi haricinde tüketebilmek için farklı saklama koşulları kullanılmaktadır. Bu kullanım koşulları içerisinde en yaygın olanları ise derin dondurucuda saklamak veya konserve haline getirmektir.
Genellikle yaz ortası ve sonbahar döneminde ev yapımı olarak hazırlanan konserveler hem ekonomik hem de oldukça sağlıklıdır. Fakat konserve yapımı aşamasında dikkatli olunmaz ise yapılmış olan konserveler zehirleyebilir hatta sonucu ölüm dahi olabilir. Bu sebeple konserve yapılırken şu hususlara dikkat edilmelidir.
Konserve yapacağınız sebze ve meyvelerin küflü olmamasına taze olmasına dikkat edin.
Konserve yapılırken ilk kural alınmış olan sebze ve meyvelerin taze olmasıdır.
Küflenmiş ürünler tüm konservenin bozulmasına hatta sizin zehirlenmesine sebep olabilir. Konservede kullanılacak olan besin maddeleri yapıma başlanmadan önce iyice ve özenle yıkanmalıdır.
Konserve için cam kavanoz.
Konserve yapımında hijyen kurallarına azami dikkat edilmelidir. Sağlık açısından konservelerin ısıya dayanıklı cam kavanozda yapılması gerekmektedir. Eğer yapılacak olan konserve turşu ise bu iş için üretilmiş yasal onaylı plastik kullanılmasında sakınca yoktur. Plastik kaplar tek seferliktir.
Cam kavanozları mikroplardan arındırın.
Cam dahi olsa dışarıdan alınmış olan kavanozlar içerisinde bir takım bakteriler olabilir. Isıya dayanıklı olarak aldığınız kavanozların sterilize edilebilmesi için kullanmadan önce en az 15 dakika kaynatın. Kavanoz kapaklarında pas olmamasına dikkat edin. Cam kavanozlar zarar görmedikçe defalarca kullanılabilir fakat kapaklar her seferinde yenilenmelidir.
Konserve yapılacak ürünleri kaynatın.
Konserve yapacağınız ürünün ısı ve kaynama süresinin önemli olduğunu, her besin maddesi için farklı süreler gerektiğini unutmayın. Pişirme işlemine başlamadan önce ürünleri parçalamayı unutmayın.
Konserveleri açınca hemen tüketin.
Konserveler muhafaza edilirken çok sıcak ortamlar veya derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığı veya buzdolapları muhafaza için uygundur. Açılan konserve mümkünse aynı gün içerisinde tüketilmelidir. Azami tüketim süresi ise bir veya 2 gündür.
Konserve ölüme sebep olabilir.
Açıldığı anda tüketilmeyen konservelerin ürettiği bakteri gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Clostridium botulinum ismi verilen bakteri en güçlü bakteriler arasında olup yapmış olduğu zehirlenme ölümle sonuçlanabilir. Bakteri konserve açılmadan kapaklardaki bombeleşmeden kendini göstermektedir. Kapaklarında bombeleşme olan konserveler tüketilmemelidir.
Konserveden zehirlenme belirtileri.
Kapakları bombeleşen konservelerdeki zehirlenme bulguları genelde 12 ila 36 saat arasında kendini göstermektedir. Konserve zehirlenmesindeki belirtiler karın ağrısı, baş dönmesi, bağırsak hareketleri ve ishal, mide bulantısı ve ateş konserve zehirlenmelerinin belirtileridir. Bu belirtilerin başladığı kişiler acilen sağlık kurumundan destek alınması uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.