Koronavirüs ve gebelik konusunu işleyeceğiz. Bu virüsün gebelik esansında sorunlara sebep olup olmadığı ya da doğumdan sonra bebeğin sağlığını etkisi tam olarak bilinmemektedir. Hamilelikleri sırasında COVID-19 testi pozitif olan annelerden doğan bebeklerde az da olsa vaka bildirilmiştir.
Koronavirus, Aralık ayında 2019’da, Çin’in Hubei Bölgesi (şehiri) Wuhan Semti, salgın olacak şeklinde sonucu akciğer enfeksiyonu yapan virüs bulunmuştur. Bu vakaların hızla yayılmak süreti ile önce Çin’de ve sonra da diğer kentlere, sonra dünya çevresine yayılma görüldü. Son olarak 11 Mart Tarihin’de, Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 virüsü enfeksiyonlu bir pandemi, yani tüm dünyada etkili olmuş, enfeksiyona sebep olmuş bir salgın hastalık olarak tanımladı.
Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, 1,200,000’den çok daha fazla vakada da koronavirus tespit edildiği bilinmektedir. Dünya çapında tedavi seçenekleri ile aşılar konusundaki çalışma ve çalışmalar hızla devam ediyor. Risk altında olan en önemli gruplarından biri de gebeler.
Gebelikte Koronavirüs
Koronavirüs ve gebelik noktasında hastalık seyri ve fetüse etkileri konularında da yeni çalışmalar olmaya ve yayınlanmaya başlandı (1,2). Yirmi sekiz Koronavirus şüphesi olan veya tanıları konuşmuş olan gebelerin sonuçları incelendiğinde ise, anne karnındaki fetüse (bebeğe) geçiş gösterilememiş. Yalnız, 2 yeni doğan bebekte erken dönem içerisinde (biri 3 günlük, diğeri 18 günlük bebek) COVID-19 görüldüğü bildirildi.
Koronavirus enfeksiyonu olan hamileler, gebe olmayan Bireylere göre daha ciddi şekilde seyir gösterebilmekte olup, Takip edilmesi ve tedavisi ise şuan sadece destek tedavisi şeklinde uygulanmakta. Yani ateşin düşürülmesi ile sıvı ve elektrolit açığının tekrar yerine konması, gereği halinde eksikliği solunum desteği uygulanıyor.
COVID-19 olduğu doğrulanan ve bilinen gebelerin bebekleri doğumdan sonra yakın izlem ve izole altında tutulmakta, diğer bebeklerden izole edilmekte. Bebeğinizi emzirmeyle COVID-19 geçişi olup olmadığı konusunda da net birşey bilinmiyor.
Yalnız anne ile çok yakın olabilecek bir temasta bebeğe havada duran damlacık yoluyla bu enfeksiyonun bulaşabileceğini biliyoruz. COVID-19 Tehşis konulan bir lohusa kadında mümkün oldukça bebekle çok yakın temastan kaçınılmalıdır. Yeni Anne mutlaka maske takmalı, sık şekilde ellerini yıkamalı. Eğer gerekirse farklı beslenme şekilleri (mama veya başka bir annenin sütü) ile değerlendirilmelidir.