Rosacea Kırmızı yüz hastalığı olarak bilinen deri hastalığı yüzün belirli bölgelerinde bir sivilcemsi kızarıklık olarak görülür. Özellikle elmacık kemiklerinin üstünde ve burnun alt yarısında görülen bu kızarıklık semptomları, ateş ağrı kaşıntı gibi başka belirtilere yol açmaz.
Verdiği en büyük rahatsızlık görünümdeki estetik bozukluktur. Kırmızı yüz kızarmış elma gibi yanaklarda sağlık olarak düşünülse de bazen gül hastalığının habercisi olabilmektedir. Yüzümüzde kızarıklık ve sıcaklık hissi ile kendini belli etmektedir. Bunun en etkili tedavi yöntemi sebebini bularak kaldırmaktır. Nedenleri arasında sıcaklık, güneş, sauna ve yanlış kozmetik kullanımı gibi şeyler sayılabilir.
Kırmızı Yüz Hastalığı Hakkında Bilgiler
Bir çeşit deri hastalığı olarak bilinen kırmızı yüz (rosa), çoğunlıkla yüzün orta kısmını etkilemektedir. Etkilenen bölgede kılcal damarların genişlemesi ile kırmızı ve içi iltihapla dolu sivilcelerin oluşur. Rosacea olarak da adlandırılan kırmızı yüz bazen egzama ile karıştırabilmektedir.
Kırmızı Yüz Cilt Hastalığı Neden Olur?
Daha çok 30-60 yaş arasında ve ağırlıkla kadınlarda görülen rosacea, Dünya’da ortalama %3 oranında görülürken bu oran bazı coğrafi bölgelerde %5 – %20 arasına çıkar. Daha çok açık tenli kişilerde görülüyor gibi olması kısmen bu kişilerde daha belirgin olmasına da bağlanmaktadır.
Kırmızı yüz yani Rosacea sebebi genellikle genetik olarak yada yapısal nedenlerle derideki damarlanmanın yoğunluğundan olabilir. Bazen de bu damarlarda genişlemeye sebep olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunmak, güneş etkisi, egzersiz yapmamak, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin tüketiminin aşırı şekilde artması neden olabilir. Bunula beraber menopoz durumu ve bazı ilaçların yan etkisi ciltte kızarmanın sebebi olabilir.
Kırmızı Yüz (Gül Hastalığı) Tedavisi
Rosacea semptomatik olarak bazı antibiyotiklerle (tetracycline ve metronidazole) tedavi edilmektedir. Kırmızı yüz cik hastalığının lazer sistemleriyle veya haricen kremle tedavisi olmaktadır. Haricen tedavi kremler ve medikal losyonlardan oluşmaktadır. Bu kremler başlangıç zamanlarında güzel sonuçlar gösterirken ilerlemiş durumlarda yetersiz kalabiliyor. Bu durumlarda alternatif lazer sistemleri devreye girmektedir.
Lazer tedavisine geçilmeden evvel fiziki muayene yapılarak kişinin durumuna bakılmaktadır. Yüzdeki yayılmaya ve kırmızı lekelerin boyutuna, alerjik durumuna, sağlık sorunu olup olmadığına bakılır. Şayet lazer işlemine bir engeli bulunmuyorsa o kişiye kırmızı yüz tedavisine geçilir. Uygun lazer dalga boyu ayarlanır ve kılcal damarlara lazer ışınları gönderilir. Lazer ışınları ile deforme olan kılcal damarlar tamir edilir. Tedavi sonrasında kızarıklık, morluk ve kedi tırnağı çiziği gibi lekelee olsada bir iz kalmaz. Gül hastalığının tedavisi noktasında daha fazla bilgi için linke tıklayınız.
İrlanda Ulusal Üniversitesi’nden Dr. Kevin Kavanagh, Journal of Medical Microbiology dergisinde yayımladığı bir makalede hastalığın asıl nedeni olarak mayt denen mikroskopik varlıklardır. Maytlar gözle görünmeyecek kadar küçüktürler ama evlerde, halılarda, yataklarda bol sayıda bulunurlar. Bir türün asıl yerleştiği yer, yüzümüzdeki derinin delikleridir. Ortalama sağlıklı bir insan yüzünde santimetre karede sadece 1-2 Demodex mayt bulunurken hastalıklı kişilerde bu sayı 10 katına çıkar.
Stres anında hastalığın alevlenmesi için, Dr Kavanagh o zaman deride oluşan kimyasal değişikliğin maytların daha iyi beslenmesinin yol açtığını söylemektedir. Hastalığa iyi gelen tetracycline gibi antibiyotiklerin bu maytları öldürmemekte, ama ortaya çıkan bakterileri öldürdürmektedir. Fakat yeni maytlar her zaman yeni bakteriler ortaya çıkarmaktadır.
Mayt dışkılarındaki bakteri, Bacillus oleronius olarak belirlenmiştir. Rosacea hastalarının %80’i bu bakteriden kaynaklanan iki proteine karşı bağışıklık sistemi tepkisi vermektedirler. Sağlıklı insanlarda bu oran %40’tır. Asıl rosacea tedavisinin bu proteinlere karşı bağışıklık kazanılması ile sağlanacağını düşünen Dr Kavanagh ve ekibi bu bakteriyel proteinlere karşı antikor geliştirme çalışmalarına başlamışlardır.
Gül hastalığınıza Bunları Yapın Rahatlayın
- Yoğun egzersizlerden kaçının zira çok sıcak iyi olmaz
- Kısa olan ve sık aralıklarla spor yapabilirsiniz
- Sıcak suyla banyo yapmaktan, hamam ve saunalardan uzak durmalısınız
- Sıcak olmayan ılık banyolar yapabilirsiniz
- Cildinize asla kese yapmayın
- Yaz aylarında güneş ışınları rahatsızlık verceğinden güneş koruyucu kullanabilirsiniz
- Aldığınız besinlere dikket edin. Acı, baharat, alkol, sıcak çay ve kahve gibi gıdalar hastalığı arttırır.
- Terlemekten kaçının
Tüm hastalıklarda elbette evde neler yapabiliriz bakalım. Kişiyi en iyi kendisi bilir. Durmunuza göre uzman kişilere gitmekten kaçınmayın. Sağlıklı günler dileriz.