Zencefilin faydaları o kadar çoktur ki saymakla bitmez. En çok sorulan sorulardan olan zencefilin neye iyi gelir? Zencefil Nasıl Kullanılmalı? gibi bir çok sorunun cevabını araştırarak yazdık.
Bir çok hastalığa şifa olan zencefil hem toz hem taze olarak tüketilebiliyor. Hazımsızlıktan tutun soğuk algınlığına kadar bir çok yerde kullanılabiliyor.
Zencefil Nedir?
Zencefil aktarlarda kolaylıkla bulabildiğimiz hem tıbbi olarak hem sofralarda kullanılan bir baharat çeşididir. Ülkemizde son yıllarda popülerliği artan baharatlardan biridir.
Zencefil baharatının ismi Latince adı Zingiber olup asıl vatanı Çin’dir. Hindistan’dan Asya kıtasının tropik iklim kuşağı bölgelerinde yayılarak gelmektedir. Zencefilgiller ailesinden bir çiçekli bitki türüdür. Taze kurutulmuş ve toz halinde bulunur. Taze zencefil daha çok kullanılmaktadır. Zencefilin Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir.
Taze Zencefilin Faydaları
- Mide bulantısını ve kusma durumlarında hafifleticidir
- Soğuk algınlığı ve grip durumlarında etkilidir
- Sindirimi kolaylaştırır
- Güçlü bir gaz gidericidir.
- Eklem ağrılarına iyi gelir
- Solunum hastalıkları ile Astımı hafifletir
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Karaciğeri korur
- Kanseri Önler
- Beynin gelişmesine faydalıdır
- Kas ağrılarına iyi gelir
- Kalp sağlığına faydalıdır.
Toz Zencefilin Faydaları
Toz zencefilin faydaları oldukça fazladır. Doktor gözetimde hamilelerde bulantı ve kusma noktasında kullanılır. Hem hazımsızlık, ishal ve karın ağrısında kullanılan toz zencefil mide sorunlarına karşı birebirdir. Kilo vermek isteyenler için yağ yakıcıdır.
Ayrıca güçlü bir antioksidan olan toz zencefil bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. C vitamini bakımından zengindir. Enfeksiyonlar ile mücadelede kullanılmaktadır. Karaciğer sağlığının muhafaza edilmesinde ve arttırılmasında, yumurtalık kistlerinin küçültülmesinde, mide tahrişlerinin azaltılması ve göğüs ağrılarının azaltılmasında, migren ağrılarının azaltılması ve idrar yolu enfeksyonlarında kullanılmaktadır.
Hususen soğuk algınlığı ve ona bağlı enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede toz zencefil kullanılmaktadır. Hem zeka düzeyini arttırmak ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için kullanılmaktadır. Son olarak toz zencefil yumurtalık kanseri tedavisinde de kullanılmaktadır.
Ballı Zencefilin Faydaları
- Boğaz ağrıları ve öksürüğe iyi gelmektedir
- Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı birebirdir
- İnsan vücuda enerji verir
- Sindirim sistemini dengelemektedir
- Mide bulantısını hafifletmektedir
- Adet sancılarını rahatlatır
- Sesin kısıklığında iyi gelir
- Kişileri sakinleştirir
- Metabolizmayı hızlandırmaktadır
- Kalp damar sağlığını korur
- Zencefil bal cinsellik olarak faydalıdır
- Zencefil bal balgam söktürür
Limon Zencefilin Faydaları
- Mide şişkinliklerine ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Mide bulantısına için kullanılmaktadır
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır
- Kolesterolü düşürücü etkisi bulunmaktadır
- Nefes darlığına iyi gelmektedir
- Mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir
- Eklem ağrılarına iyi gelmektedir
- Baş dönmesini faydalıdır
- Kronik ağrıları dindirmektedir
- Romatizma ağrılarını azaltmaktadır
- Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırması ile kilo alımını dengeler.
- Kolon kanserinde zararları hücrelerin büyümesini geciktirir
- Yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılmaktadır.
Zencefil Nasıl Tüketilmelidir?
Zencefili taze olarak, kurutulmuş olarak, toz haline ve yağ olarak bulabilir ve kullanabiliriz. Evet zencefilin birçok tüketim alanı vardır. Zencefil çoğunlukla içecekler, salatalar ve yemeklerde kullanılmaktadır. Zencefilin toz hali baharat olarak yemeklerde, salatalarda ve içeceklerde içine katılarak kullanılabilir. Hem kurabiyeler ve çeşitli atıştırmalıkların içerisine de kullanılmaktadır.
Taze zencefili ise rendeleyerek hem çorbalarda hem yemeklerde kullanılabiliriz. Yaygın olan zencefilin tüketimi ise çay olarak yapılmasıdır. Taze zencefil hava alırsa veya güneşte kalırsa hızlı bir şekilde bozulmaktadır. Bundan dolayı zencefil köklerini hava almayan bir kapta ve buzdolabı gibi serin bir yerde muhafaza etmek uygun olacaktır.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Taze zencefil kabuğu soyulur bir bardak için yaklaşık olarak 3-4 gram olacak şekilde dilimleyelim. Daha sonra çaydanlıkta yaklaşık 10 dakika kaynatalım. Sonra demlenmeye bırakılan zencefil biraz dinlendirildikten sonra istenirse içerisine bal ve limon eklenerek içilebilmektedir. Sabahları kahvaltı yapmadan önce bir bardak içilmesi kilo verilmesi ve yağ yakılması noktasında önerilmektedir.
Zencefil Zararlı mıdır?
Zencefilin faydaları olduğu kadar kullanırken de bazı bilgileri bilmemiz gerekmektedir. Keskin kokusu midenizi rahatsız edebilir. Konunun uzmanları 2 yaşından küçük çocuklara zencefil verilmemesini söylüyorlar.
Eğer kan sulandırıcı gibi ilaç kullanıyorsanız zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışarak belirlediği oranda kullanabilirsiniz. Hamileler ve emziren anneler de yine doktora danışarak kullanmaları uygun olacaktır. Ayrıca Hamilelikte çokça kullanılan zencefilin düşüklere neden olabileceği bildiriliyor. Şayet safra taşı sorununuz varsa zencefil tüketmeden önce doktorunuza danışmanız yerinde olacaktır.