Ağız kokusu herkesin yaşayabileceği bir problem olmakla birlikte hem sizi hem çevrenizi rahatsız edebilecek bir sorundur. Ağız kokusu, günlük hayatta tüketilen besin maddelerinden kaynaklı olabileceği gibi bir takım hastalıklarında habercisi olabilir.
Tüm insanların ortak problemi olan ağız kokusunu gidermek için neler yapılabileceğini sizler için araştırdık. İşte ağız kokusu nasıl gider sorusunun 10 farklı cevabını vermeden önce ağız kokusu neden olur hep beraber inceleyelim.
Ağız kokusu neden olur
Ağız kokusunun sebeplerinden en önemlisi, ağız içerisinde kalan yemek artıklarının oluşturduğu bakterilerden kaynaklıdır. Ağız kokusunun oluşmasının diğer sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir.
Ağız kokusunun sebepleri
– Diş eti hastalıklar, diş çürükleri, ve gerekli ağız bakımının yapılmamasından kaynaklı olan ağız kokusu.
– Karaciğer hastalıkları ve karaciğer yetmezliğinden kaynaklı ağız kokusu.
– Protezlerin gerekli temizliğinin yapılmamasından kaynaklı koku.
– Böbrek yetmezliği ve böbrek hastalıkları.
– Alkol, sigara ve tütün maddeleri
– Akciğer enfeksiyonları.
– Bademcik iltihabı
İlginizi Çekebilir: Diş Beyazlatmanın 6 Doğal Yolu
Ağız kokusu nasıl gider?
Bol bol su için
Gün içerisinde bolca su tüketmek dil, damak ve boğaz kurumasını engelleyerek kötü koku oluşumunu en aza indirecektir. Ağız kokusunu giderme yöntemleri içerisinde en etkili yollarından biri su içmektir.
Şeker tüketmeyin
Ağız içerisinde oluşan bakterilerin en sevdiği mönüler arasındadır. Beyaz un, beyaz şeker, şeker şurubu ( fruktoz, glukoz ), çikolata ve gofret gibi atıştırmalıklar bakterilerin çoğalmasına ve ağız içerisinde çürük oluşumuna sebep olur. Çürükler ve bakteriler ağız içerisindeki kokuyu oluşturan önemli etkenler içerisindedir.
Diş ve diş eti bakımı
Ağız kokusunu giderme yollarından bir diğeri de diş ve diş eti bakımının zamanında ve düzgünce yapılmasıdır. Diş ve diş eti iltihapları ağız kokusunu oluşturan en önemli faktörler arasındadır. Bu nedenle diş temizliği ve sağlığına çok önem verilmelidir. Günde en az iki kere diş temizliği yumuşak uçlu bir fırça ve dişinize uygun macun ile fırçalanmalı ve mutlaka diş suyu ile gargara yapılmalıdır.
Burun tıkanıklığı
Burnun tıkanması özellikle gece uyurken ağızdan nefes alıp vermenize sebep olur. Ağızdan nefes almak ise, ağız içinde ve boğazda kurumaya yol açar.. Kuruyan ağız içerisinde bakteriler hızla üreyerek koku oluşumuna imkan sağlar. Gece yatmadan önce burun tıkanıklığının giderilmesi bu sorunun oluşumunu engeller.
Lokmaları çok çiğneyin
Lokmaları az çiğnemek dişlerin arasına besin maddelerinin birikmemesine neden olur. Fakat çok çiğnemek dişler arasından oluşan bakterilerin yerinden koparak ağızdan kurtulup mideye inmesini sağlar. Bu sebeple lokmaların çok çiğnenmesi kokunun oluşmamasına olanak sağlar.
Diş ipi kullanın
Diş fırçası dişlerin arasındaki her bölgeye ulaşamaz ve diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde bakteriler oluşur. Diş fırçasının ulaşamadığı yerleri diş ipi ile temizleyin.
Sigara içmeyin
Özellikle yatmadan önce içilen sigara diş etlerinin çekilmesine fırsat verir. Eğer sigara içmekten vazgeçemiyorsanız son içtiğiniz sigaradan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın.
Protez ve köprüler
Ağız içerisinde bulunan köprü ve protezler zaman içerisinde aralarında besin maddelerinin birikmesine sebep olur. Biriken besin parçacıkları ağız içerisinde kötü kokulara sebep olur. Bu nedenden ötürü gerekli ağız bakımının sağlana bilmesi için uygun ürünler kullanıp düzenli kontrole gidilmesi gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Diş Eti Çekilmesi Nedir? Sebepleri ve Çözümü
Sakız çiğneyin
Ağız kokusunu gidermenin en basit yollarından biri tükürük akışını sağlamak veya var olan tükürük akışını hızlandırmaktır. Tükürük akışını hızlandıran en önemli etken ise sakız çiğnemektir. Özellikle şekersiz sakız kullanmanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Sakız hem tükürük akışını hızlandırır hem de ağız ve diş boşluğunda kalan besin maddelerini yapıştıkları yerden kurtarır. Şekerli sakızlar diş çürümesine sebep olurken, şekersiz ve içerisinde xylitol olan sakızlar ağız ve diş sağlığı için faydalıdır.
Süt ürünleri ve peynir
Tüketilen besinlerin ardından ağız içerisinde oluşan asitlerin temizlenebilmesi için peynir veya süt ürünlerinin tüketilmesi ağız kokusunun önlenmesine yardımcıdır.
Tarçın
Tüketilen gıdaların içerisine tarçın eklemek veya içtiğiniz suya tarçın koymak hem ağız kokusunu düzenlemek için hem de bakterilerle mücadele için çok önemlidir.