İnsanların başıba gelebilecek pek çok hayati risk taşıyan ve acil müdahale gerektirebilecek hastalıklar vardır. Anevrizma hastalığı da bu hastalıklardan birisidir. Bireylerin ciddi manada dikkat etmesi gereken bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Anevrizma hastalığı nedir? araştırarak yazdık.
Anevrizma hastalığı çoğunlukla damarların yoğunlaştığı bölgelerde, kan damarı duvarlarının zayıfllamasıyla oluşan damarlardaki şişliklerdir. En çok görünen anevrizmalar kalpte, beyin ve bacaklarda bulunan damarlarda meydana gelir.
Anevrizma Nedir?
Atardamar duvarında oluşan ve baloncuk şeklinde çıkan şişlik ya da genişlemelerdir. Atardamarın normal yüzeyel yapısındaki bozulmalar bu hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Bu bozulmalar bireylerde önemli olumsuz etkiler oluşturabilir. Elbette bu hastalık için bazı tedbirler ve tedavi yöntemleri vardır.
Anevrizma hastalığı belirli organ ya da alanlarda meydana gelmemektedir. Damarlar vücudumuzun her yerinde bulunduğundan farklı vücut bölgelerinde anevrizma oluşabilmektedir. Oluştuğunda ise bazen belirtiler anlaşılabilir bazen ise hastalık direkt olarak belirtiler çıkmayabilir.
Anevrizmanın ortaya çıkarabileceği istenmeyen durumlar oldukça fazladır. İstenmeyen bu durumlar özellikle kalp ve beyni besleyen damarlarda meydana gelir. Şayet bu damarlarda yırtılma söz konusu olursa iç kanamaya ve dokuların zarar görmesine hatta ölüme dahi sebep olabilir. Kişilerin hekim tavsiyeleri doğrultusunda bu durumlardan korunmaları mümkün olabilir.
Anevrizma Hastalığı Belirtileri
Her hastalıkta olduğu gibi anevrizma hastalığı adına da bireylerin kendinde gözlemleyebileceği kimi belirtiler cardır. Eğer kişiler aşağıdaki belirtileri fark ederlerse hemen çok geçmeden bir doktora başvurarak gerekli takibi yaptırabilirler. Bu belirtiler ise şunlardır;
- Ağrı
- Kanama
- Soğuk ve nemli cilt
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı- kusma
- Hızlı kalp atışı
- Düşük tansiyon
- Cilt yüzeyine yakın ağrılı şişlik
Beyin Anevrizması
Anevrizma hastalığı denildiğinde Beyin ve kalp damarları, en sık rastlanılan anevrizma çeşitleri arasında yer alır. Beyinde meydana gelen anevrizmanın yırtılması, beyin kanamasına yol açarak hayatı ciddi risklere sokabilecek sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabilir.
Beyin kanaması olduğunda kişiler çok ciddi nörolojik durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Hastalar, oldukça ciddi baş ağrısı şikayetinde bulunurlar, bununla birlikte bulantılar da görülebilir. Zaten yukarıda bahsetmiştik bu belirtilerden. Yırtılmaya acil müdahale gerekir. Yoksa hastayı kaybetme riski oldukça fazladır.
Anevrizma hastalığına yakalanmanın ardında her hasta için ayrı bir hikâye bulunabilir. Kimi hastalıklar kişilerin davranışlarından kaynaklanır kimilerinde ise geçmişten gelen kalıtımsal aktarım söz konusudur. Başlangıç için bu her iki durumun da etkisi çıkabilir. Kişilerde bu hastalıkların oluşma sebepleri incelendiğinde şunlar görülebilir;
- Arteryal Septal Defekt (Doğuştan kalp deliği)
- Yüksek Tansiyon
- Ailede önceden görülen kalp hastalığı/krizi
- Aort hastalığı/ yaralanması
- Damar sertliği
- Kötü beslenme
- Obezite ve sigara kullanımı
Kimi maddelerde görüldüğü üzere kişilerin yaşam şekillerinden kaynaklı bu hastalığın oluşması mümkün olabilir.
Anevrizma Hastalığı Tedavisi
Her hastalığın tedavi şekli belirli noktalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin sağlık durumu, yaşı, anevrizmaya bağlı damarlarındaki tahribat durumuna göre tedavinin değişikliğinde farklılıklar olabilir. Yani tedavi yöntemi hastaya göre belirlenmaktadir. Anevrizma hastalığı tedavisi için ilaçlar ve cerrahi müdahale, tercih edilen tedaviler arasında yer alır.
Görüntülemeler sayesinde bireyin atardamarında meydana gelen genişlemeler belirli aralıklarla kontrol edilir. Bu gelişmeye ya da ilerleme olup olmadığına bakılarak kontrol altında tutulur. Çoğunlukla hastalığı ilerlememiş ve tehlike teşkil etmeyen durumlar için düzenli kontrol tercih edilmektedir.
İlaç tedavisi, yüksek tansiyon neticesinde bu hastalıkla karşılaşma ihtimali yüksek olan bireyler adına tercih edilebilir. Cerrahi olarak ufak müdahaleler ile damarın iyileştirilmesi sağlanmaya ve yırtılması önlenmeye çalışılırken, açık anevrizma ameliyatı ile yırtılan damara acil müdahalede bulunulabilir.
Erken müdahale birçok durumdan kişileri koruyabilmektedir. Anevrizma da erken müdahalenin büyük önem taşıdığı rahatsızlıklar arasında yer alır. Hastalığa karşı korunma yöntemleri ile bu hastalığın zedeleyici etkilerinden uzak durmak ancak mümkündür. Bireysel olarak alınabilecek önlemler şunlardır;
- Ailede, daha önce bulunan anevrizma hastalığı teşhisi varsa doktor kontrolü,
- Sigarayı bırakmak
- Düzenli ve sağlıklı beslenmek
- Spor yapmak, fiziksel aktivite içerisinde bulunmak
- Tansiyon, damar sertleşmesi gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerin, ilaçları varsa bunların düzenli kullanımı
- Belirli zamanlarda, düzenli olarak takip için kontrol yaptırmak
Bu sayede anevrizmaya yakalanma olasılığınızı düşürebilir daha sağlıklı bir yaşantıya sahip olabilirsiniz. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir gün dileği ile…