Soğuk algınlığı nedir? Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Soğuk algınlığının giderilmesi için ne yapılmalıdır?
için, Merriam – Webster sözlüğündeki ifadeye göre “viral etkenlerin(en sık rinovirüs) neden olduğu bir hastalık” tanımlaması yapılmıştır.
Soğuk Algınlığı Nedir?
Tıp dilinde “üst solunum yolu enfeksiyonu”, “akut nazofarenjit” veya “akut rinofarenjit” şeklinde ifade edilebilen soğuk algınlığının sıkça karşılaşılan bir hastalık olmasına rağmen hakkında bilinen yanlışların da fazlaca olduğu bir gerçek.
Soğuk algınlığı Üst solunum yollarında burun, gözler ve östaki borusunda(geniz ile orta kulak arasındaki kanal) önce sulu ardından pürülan(irin) akıntıya neden olabilen bir rahatsızlıktır.
Soğuk Algınlığının Belirtileri Nelerdir?
Soğuk algınlığının etkilediği yaş grupları incelendiğinde; Küçükten büyüğe her yaş grubundan insanda görülebilen bir hastalık olduğu karşımıza çıkıyor. Altı yaşından küçük çocuklarda, bir yıl boyunca ortalama 6-8 defa, her biri 2 hafta kadar sürebilecek şekilde görülebilir. Bu rahatsızlığa kış aylarında daha sık rastlanabileceği ihtimalini işin içine katacak olursak altı yaşından küçük çocukların kış ayı boyunca sık sık hastalanabileceği görülüyor. En sık karşılaşılan bulguları:
- Burun tıkanıklığı,
- Burun akıntısı,
- Ateş,
- Öksürük,
- Kulaklarda tıkanıklık,
şeklinde ifade edilebilir.
Soğuk algınlığı ile ilişkili olarak bazı diğer hastalıklar ile karşılaşabilmek de mümkün. Bu hastalıklara:
- Akut otitis media,
- Akut bakteriyel rinosinüzit,
- Astım alevlenmesi,
- Alt solunum yolu enfeksiyonu,
şeklinde örnekler verilebilir.
Tanısı Nasıl Konur?
Tanısı, hekimin alacağı hastalık ile ilgili öykü ve yapacağı fizik muayene ile konabilir. Bu hastalık ile karşılaşmış olan biri ile temasının olup olmadığı kişiye sorulur. Az önce bahsettiğimiz burun tıkanıklığı, burun akıntısı, ateş, boğaz ağrısı, ön boyun kısmındaki lenf bezlerinde büyüme ve burunda belirli bir katmanda kızarıklık gibi hastalık bulgularının olup olmadığı sorgulanır.
Soğuk Algınlığı Tedavi Yöntemleri
Bebeklerde nazal aspirasyon tercih edilebilmektedir. Eşit yoğunluklarda oluşturulan tuzlu su karışımları ile burun yıkama fayda sağlayabilir. Buhar ile temas sağlanması ve bulunulan ortamın nemlendirilmesi de olumlu yönde etkiler oluşturabilir. Özellikle boğaz ağrısı için çocukların uygun sıcaklıkta, içini ısıtacak, sağlıklı içeceklerle buluşturulması gereklidir. Varsa dengeli beslenme alışkanlığı buna devam edilmeli eğer ki yoksa dengeli beslenme alışkanlığı edinilmeli. Gerekli şekilde istirahat edip, dinlenilmelidir. Fakat, bu hiç ayağa kalkmamak anlamına gelmiyor.
İlaçlara değinecek olursak öncesinde şu bilgilendirmeyi yapmakta fayda var. Soğuk algınlığı antibiyotik ile tedavi edilen bir hastalık değildir. Çünkü antibiyotikler bakteriyel kaynaklı hastalıklar üzerinde etkili ilaçlardır. Soğuk algınlığında olduğu gibi, viral(virüs kaynaklı) etkenlerin sebep olduğu hastalıklar için antibiyotik kullanımının yararı yoktur.
Dört yaşın altındaki çocukların nezle-grip ilaçlarını kullanmamaları gerektiği söyleniyor.(beklenmeyen çocuk ölümleri, yan etkiler ve ilaçların etkisiz olması nedeniyle) C vitamininin günlük olarak 200 mg’dan fazla alınması soğuk algınlığının daha çabuk atlatılabilmesine yardımcı olabilir. Çinko şurubu da hastalık belirtilerinin daha kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olabilmekte.
Hazır ilaçlardan bahsetmişken, isterseniz bu yazının ardından “Akılcı İlaç Kullanımı” ile ilgili hazırlamış olduğumuz içeriğe de göz atabilirsiniz.
Soğuk Algınlığına Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
El yıkama alışkanlığının edinilmesi soğuk algınlığına karşı alınabilecek önlemler arasında. El dezenfektanları ile eller ovulabilir, el sabunları ile eller yıkanabilir. Demir desteği, çinko ve D vitamini hastalığın önüne geçilebilmesi adına etkilidir. C vitamininin hastalık sırasında kullanımı yararlı etkiler oluşturabilir. Fakat hastalığı önleyici etkisi bulunmamaktadır.
Genel bilgiler eşliğinde soğuk algınlığından bahsetmeye çalıştık. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz kaynakça bölümünde adresi belirtilen web sitesini ziyaret edebilirsiniz.